UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальна мобілізація: чи можуть призвати чоловіка, що доглядає за особою з інвалідністю

Це можливо за певних умов.

Через повномасштабне вторгнення РФ в Україні оголошена загальна мобілізація, під час якої до лав ЗСУ призивають чоловіків віком від 18 до 60 років, крім тих, що мають право на звільнення від призову за  станом здоров’я чи сімейними обставинами.  До таких відносяться  чоловіки, що здійснюють догляд за рідними з інвалідністю.

Читайте також: Мобілізація студентів: у яких випадках відстрочка від призову не діє

Юрист Дмитро Дончак нагадав, що відповідно до статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», не підлягають мобілізації особи, які мають одного із своїх батьків або батьків дружини із числа осіб з інвалідністю I або II групи.

Якщо документально підтвердити родинні зв'язки неможливо, але потрібна відстрочка для догляду за особою з інвалідністю, то можна використати положення абзацу 12 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»: не підлягають мобілізації особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи.

Таким чином, можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо встановить постійний догляд.

Як встановити постійний догляд за особою з інвалідністю

 Нагадаємо, Кабінет Міністрів України затвердив порядок надання статусу учасника бойових дій. До переліку осіб, які мають право на отримання статусу УБД внесено добровольців Сил територіальної оборони, які брали участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України.