UA / RU
Підтримати ZN.ua

Загальну декларацію прав людини вперше опублікували кримськотатарською мовою

Кримськотатарська мова стала 521 з тих, на які перевели декларацію.

На сайті Верховного комісара ООН з прав людини вперше опублікували Загальну декларацію прав людини кримськотатарською мовою. За словами голови Кримськотатарського ресурсного центру Ескендера Барієва, в умовах окупації Росією Кримського півострова декларація повинна бути у кожної кримськотатарської сім'ї.

"Сьогодні відбулася важлива історична подія. Загальна декларації прав людини кримськотатарською мовою вперше розміщена на офіційних ресурсах ООН. Декларація має світовий рекорд за кількістю перекладів, і доступна більш ніж на 520 мовах, кримськотатарський переклад став 521-м", - написав Барієв у Facebook.

Він зазначив, що "в умовах окупації Загальна декларація прав людини має бути в домі кожної кримськотатарської сім'ї, тим більше рідною мовою".

Загальна декларації прав людини є рекоменованным для всіх країн-членів ООН документом. Її прийняли під час третьої сесії Генасамблеї ООН, яка відбулася 10 грудня 1948 року. Текст Декларації – це перше глобальне визначення прав людини.

Від початку анексії українського Криму в 2014 році Росія проводить послідовну політику тиску на кримських татар за їхню проукраїнську позицію. Російські силовики регулярно приходять з обшуками до їхніх будинків, кримських татар заарештовують і судять за сфабрикованими обвинуваченнями в нібито "тероризмі" і "екстремізмі". Генеральна Асамблея ООН у своїх резолюціях неодноразово засуджувала незаконні дії країни-окупанта і закликала її дотримуватися прав людини.

14 листопада 2019 року третій комітет Генасамблеї ООН схвалив резолюцію про захист прав людини в Криму в умовах російської окупації. 22 грудня 2018 року Генеральна Асамблея ООН прийняла нову резолюцію "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь, Україна".

Вона стала третьою ініційованої Україною і прийнятою Генасамблеєю ООН за останні два роки. При цьому Росія не виконала жодної вимоги попередніх резолюцій, ситуація лише погіршилася. У зв'язку з чим у новій резолюції вперше окремо міститься заклик до Генерального секретаря ООН підготувати спеціальну доповідь про її виконання до наступної сесії ГА ООН.