UA / RU
Підтримати ZN.ua

Забраковані Іраком українські БТРи з тріщинами у броні повертаються в Одесу

Замість українських БТР-4, у яких виявили тріщини в корпусі, Ірак вирішив придбати російські БТР-82. Державні компанії "Укрспецекспорт" і "Прогрес" заборгували власнику судна, яке перевозило бронетранспортери, кілька мільйонів доларів.

Багатостраждальне судно SE Pacifica повертається в Одесу разом із вантажем - 42 українськими БТР-4 на борту, від яких відмовилася армія Іраку. Про це повідомив представник судновласника Олександр Варваренко.

Теплохід вже увійшов у Червоне море і йде до Суецького каналу. В Одесу він прибуде 2 або 3 січня.

За словами представника судновласника, державні компанії "Укрспецекспорт" і "Прогрес" заборгували власнику судна кілька мільйонів доларів США. У цю суму входять вартість самого контракту, недодержка за багатомісячний дрейф у Перській затоці і компенсації за наступні проблеми в Індії. Повернути БТРи назад в Україну теж обійдеться недешево, повідомляє "Думская.net".

Нагадаємо, контракт між "Укрспецекспортом" та Іраком було укладено в 2009 році. Цю операцію назвали найбільшою в історії незалежної України. Окрім 42 БТРів наша країна зобов'язалася поставити арабам танки і літаки на загальну суму $ 2,4 млрд.

До початку 2013 року Ірак за цим контрактом отримав лише 88 бронетранспортерів (двома партіями - 26 було відвантажено у квітні 2011 року і 62 - у жовтні 2012 року). Остання партія з 42 машин, яку цієї весни доставило в порт Умм-Каср судно SE Pacifica (прапор Сінгапуру, власник - White Whale Shipping), виявилася бракованою.

Як писало ZN.UA, приймаюча сторона виявила тріщини в корпусі БТРів (дефекти було виявлено ще на машинах другої партії, поставлених у жовтні 2012 року) і навідріз відмовилася вивантажувати БТРи на берег. Судну довелося стати на якір посеред Перської затоки.

Читайте також: Я пам'ятаю всі твої тріщинки...

У серпні SE PACIFICA попрямувало в Індію - на борту, окрім "коробочок", був вантаж металу для цієї країни. Там теплохід заарештували - індійці вимагали виплати недодержки за тримісячне запізнення. У Перську затоку судно повернулося в кінці вересня. Тоді ж стало відомо про те, що Ірак остаточно анулював контракт із Україною.

Замість українських БТР-4 Ірак вирішив придбати російські БТР-82.

Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом укладення завідомо невигідного для України зовнішньоекономічного контракту. !zn