UA / RU
Підтримати ZN.ua

За журналістами Bihus.Info стежили й під час розслідування — Юрченко

У редакції наразі ще не встановили, хто є замовником. 

Редакторка та журналістка Bihus.Info Аліса Юрченко розповіла, що за працівниками проєкту продовжили стежити і під час розслідування. Під час ефіру на "Радіо Свобода" вона наголосила, що редакція помічала шпигунів біля офісу, а також машини з фейковими номерними знаками. 

"Тобто типові "топтуни", які ходили навколо офісної будівлі. Коли ми їх запитували, що вони там роблять, вони не могли чітко відповісти на питання, чого вони заблукали й просто намотують круги навколо офісу, - розповіла журналістка. - Все це продовжувалось. Можливо, попередні пару днів менше, але до того, поки ще не було зрозуміло, що ми точно виходимо з цим матеріалом, то було активно, так". 

Юрченко нагадала, що незаконне стеження є порушенням прав людини та втручанням в приватне життя. Ба більше, у випадку з медіа це також можна розцінити як тиск на редакцію. 

У Bihus.Info наразі все ще не встановили, хто є замовником стеження. 

Читайте також: Стеження за Bihus.Info: Зеленський заявив, що одразу після інциденту викликав голову СБУ

Нагадаємо, після проведення власного розслідування журналісти Bihus.Info повідомили, що незаконним стеженням за ними займалися працівники Департаменту захисту національної державності СБУ. До встановлення техніки могли залучати також Департамент оперативно-технічного забезпечення. На це у Службі відповіли, що ситуація пов'язана з протидією наркодилерам. На відео, з якого й почався скандал, потрапили кадри, як деякі працівники проєкту вживали заборонені речовини. Разом з цим з СБУ таки звільнили керівника ДЗНД Романа Семенченка. Сталося це 31 січня — ще до публікації результатів розслідування редакції.