UA / RU
Підтримати ZN.ua

За рік в Україні загинули вісім журналістів

З восьми загиблих в Україні журналістів семеро були вбиті в Донбасі.

У 2014 році загинули 118 журналістів та працівників медіа. Це число на 13 смертей більше порівняно з минулим роком. За даними доповіді Міжнародної федерації журналістів (МФЖ), найбільше вбивств сталося в Пакистані і Сирії.

МФЖ заявляє, що однією причин загибелі журналістів у 2014 році стали "бездумні атаки" на журналістів і працівників ЗМІ у таких конфліктних зонах, як в Україні і в секторі Газа.

МФЖ другий рік поспіль називає Азіатсько-Тихоокеанський регіон небезпечним для роботи журналістів. Тут в цьому році загинуло 35 журналістів.

На Близькому Сході житті втратив 31 медійників, в Південній і Північній Америці - 26, в Африці - 17.

В Європі було зафіксовано дев'ять насильницьких смертей працівників ЗМІ: вісім журналістів загинули в Україні і один - в Росії.

Найбільш небезпечною країною для журналістів називають Пакистан, де вбили 14 журналістів. У Сирії вбили 12 журналістів, в Афганістані та в Палестині - по дев'ять.

В Іраку та в Україні цього року загинула однакова кількість медійників - по вісім. Зокрема у Києві в лютому під час подій Майдану загинув журналіст газети "Вести" В'ячеслав Веремій. У Донбасі, де триває конфлікт, загинули сім журналістів.

Читайте також: У Горлівці через обстріл загинула 9-річна дівчинка

За даними організації "Репортери без кордонів", Україна у 2014 році стала лідером серед країн світу за кількістю викрадених і заарештованих журналістів. За останній рік в Україні було викрадено 33 журналіста: в основному на Майдані, на сході України, де тривають бойові дії, і в Криму.