UA / RU
Підтримати ZN.ua

За рік кількість випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% — ОГП

Правоохоронці закликають не замовчувати проблему.

Протягом останнього року кількість зафіксованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80%. Переважна більшість постраждалих це жінки та діти, повідомила в етері телемарафону начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генпрокурора Ірина Шурхно.

Вона зазначила що правоохоронці зареєстрували 8125 кримінальних правопорушень, повʼязаних з домашнім насиллям. Постраждалих — понад п'ять тисяч.

"Це явище не потрібно замовчувати. Не треба боятися говорити про це", — підкреслила Шурхно.

Читайте також: Поліція відкрила справу про насильство над дітьми директором навчально-реабілітаційного закладу у Львівській області

За її словами, люди стали більше звертатися з цього приводу до правоохоронних органів та побачили захист і допомогу від держави. Вона додала, що генпрокурор визначив запобігання та протидію домашньому насильству як пріоритетний напрямок для ОГП.

Нагадаємо, у березні "Опендатабот" з посиланням на дані Офісу генпрокурора повідомляв, що в Україні покращилась статистика судового розгляду справ про домашнє насильство. Так, у січні 2024 року зареєстрували рекордну кількість кримінальних проваджень про домашнє насильство — 435. Це майже вдвічі більше, ніж у січні минулого року, коли зареєстрували 280 таких справ. 

Чи пов’язане зростання рівня домашнього насильства з ПТСР у ветеранів? Що відбувається з тими, хто намагається повернутися до життя поза фронтом, і як близькі та суспільство можуть допомогти їм повернутися з війни в усіх сенсах? Про це читайте у статті Людмили Замірської "Ветерани, ПТСР і домашнє насильство: чому комплексний підхід є ключовим".