UA / RU
Підтримати ZN.ua

За програмою «єОселя тепер можна купляти не тільки квартири, а й приватні будинки і таунхауси

Також посадовці передбачили ще низку переваг для учасників програми.

Уряд оновив умови надання пільгових іпотечних кредитів за програмою «єОселя». Зокрема українці тепер зможуть купувати не тільки квартири, а й приватні будинки чи таунхауси.

Утім ці будинки мають бути не старші трьох років, уточнили в Кабміні. Також при купівлі, виключенням будуть дачні та садові будинки, або будинки збудовані на ділянках відмінних від земель житлової та громадської забудови.

Читайте також: Іпотечне кредитування: банки оновили рекорд з початку повномасштабної війни

Натомість нормативна площа житлового будинку, яка надається для однієї людини (одинока особа) становитиме не більш 62,5 квадратних метра загальної площі та додатково 21 квадратний метр – на кожного наступного члена сім’ї. Тобто родина із трьох людей зможе отримати кредит на купівлю будинку площею до 104,5 квадратних метрів.

Також в уряді розповіли, що приведена до реалій ринку гранична вартість квадратного метру у низці населених пунктів. Зокрема зменшена граничну вартість житла у Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові.

Читайте також: Ринок нерухомості України: як змінилися ціни та попит на новобудови

«Коефіцієнт відношення до опосередкованої вартості будівництва одного квадратного метру змінено з 2,5 до 2. В той же час збільшено з 1 до 1,7 коефіцієнт для населених пунктів що мають населення менше 100 тисяч. Це підвищує соціальну спрямованість програми», - уточнили в Кабміні.

Ще одна зміна стосується ветеранів, загиблих та людей, які отримали інвалідність внаслідок війни, а також членів їхніх сімей. Для цих категорій діятиме дозвіл на придбання квартири в багатоквартирному будинку, прийнятому в експлуатацію раніше, ніж за 10 років до дати укладення договору, якщо такий об’єкт нерухомості розташований у Києві або в обласному центрі, та без обмежень по даті експлуатації в інших населених пунктах.

Читайте також: Компенсація за зруйноване житло: правила використання коштів

Урядова постанова також уточнює поняття «військові ризики», передбачає можливості страхування житла за ціною придбання, та вводить обмеження можливості повторної участі в програмі «єОселя».

«Також вносяться зміни щодо встановлення можливості оплати отримувачем компенсації різниці, яка перевищує розмір грошової суми, зазначеної у житловому сертифікаті, за власний рахунок або за рахунок кредитних коштів. Цей механізм застосовуватиметься у випадку, коли житло купуватиметься з використанням житлового сертифіката за програмою «єВідновлення», - підсумували в Уряді.

Читайте також: Програма «єВідновлення»: чи можна подати заяву через ЦНАП або нотаріуса

Попри війну, в Україні працює програма, в межах якої деякі категорії громадян можуть отримати компенсацію на придбання власного житла. У Мінветеранів розповіли, хто має право на отримання такої компенсації та які документи для цього потрібні.