UA / RU
Підтримати ZN.ua

За тиждень голодування Кольченко схуд на 8 кг

Правозахисник натякнув, що на українця тиснули представники уповноваженого з прав людини.

За тиждень голодування український політв'язень Олександр Кольченко втратив 8 кілограм. Зараз його здоровця нормалізовується, він перебуває під наглядом лікарів. Про це у Facebook повідомив російський правозахисник з Челябінської області Микола Щур з посиланням на адвоката, який відвідав українця в колонії.

"Півгодини тому (10:00 за Києвом, 8 червня 2018 р.) Сашу Кольченка відвідав наш адвокат. Саша вийшов до нього сам. Оперативники його більше не супроводжували. Здоров'я Саші нормалізується: лікарі виводять його з голодування, годують бульйонами", - зазначив Щур.

При цьому він додав, що Кольченко зараз важить 55 кг, а до голодування було 63 кг. Він також повідомив, що під час голодування Кольченка відвідували представники уповноваженого з прав людини Челябінської області РФ та члени регіональної Громадської спостережної комісії, однак "їх поведінку моральною назвати не можу".

"Коли-небудь Саша сам розкаже, що і як вони йому говорили", - резюмував правозахисник.

Нагадаємо, незаконно засуджений до десяти років ув'язнення в Росії український активіст Олександр Кольченко, який 31 травня оголосив голодування на підтримку іншого бранця Кремля Олега Сенцова, 7 червня заявив про його припинення.

Український режисер Олег Сенцов оголосив голодування в російської в'язниці 14 травня. За словами Сенцова, якщо його вимоги не будуть виконані, він готовий померти. Політв'язень Олександр Кольченко написав Сенцову листа, в якому висловив готовність підтримати протест, після чого оголосив голодування.

Українського режисера Олега Сенцова разом з Олександром Кольченко затримали співробітники ФСБ навесні 2014 року в окупованому Криму. Їх вивезли в Росію, де Сенцова засудили за сфабрикованим звинуваченням в організації теракту до 20 років колонії суворого режиму. Кольченко отримав 10 років позбавлення волі. Обидва провину не визнали.