UA / RU
Підтримати ZN.ua

З України можуть депортувати білоруську волонтерку, яка допомагала розбирати завали у Бучі

Карина Потьомкіна приїхала до країни 2021 року, побоюючись переслідування на батьківщині.

Білоруську волонтерку Карину Потьомкіну видворяють з України, повідомляє проєкт «Беларускі Гаюн». Міграційна служба не прийняла документи для оформлення тимчасової посвідки на проживання. Потьомкіна має залишити Україну до 15 липня.

Карина Потьомкіна допомагає ліквідувати наслідки «руского міру» у Бучі на Київщині: розбирати завали зруйнованих будинків та діставати з-під них тіла загиблих українців. Бучанська громада 30 червня вручила волонтерці подяку.

«Однак минулої середи з'ясувалося, що дівчині не схвалили документи для оформлення тимчасового посвідки на проживання. А сьогодні Free Belarus Center повідомив, що білорусці повернули паспорт зі штампом про примусове видворення з країни», - йдеться у повідомленні.

Раніше у посвідці на проживання відмовили волонтерці Анісії Козлюк, після суспільного резонансу документи Козлюк таки схвалили.

Потьомкіна приїхала до України у грудні 2021 року, отримавши попередження про те, що може бути затримана за активну громадянську позицію. Оселилася у Бучі. З початком повномасштабної війни вирішила залишитись у країні, з перших днів займається волонтерством.

Читайте також: Білорусь, ти можеш

Зазначимо, після протестів 2020 року багато Білорусів, які виступали проти режиму диктатора Александра Лукашенка, переїхали до України. Тут вони спробували почати життя з чистого аркуша та облаштувати побут. З початком повномасштабного російського вторгнення багато хто з них залишився в країні.

Лукашенко ж дозволив Росії перетворити Білорусь на плацдарм для наступу на Україну. З білоруських аеродромів російські бомбардувальники запускають ракети Україною, білоруські військові ремонтують підбиту в Україні російську техніку. Але президент РФ Владімір Путін не полишає спроб повністю втягнути Білорусь у війну.

Білоруси продовжують чинити спротив: у фактично окупованій РФ країні проводять антивоєнні акції, діють загони «рейкових партизанів», за свободу та незалежність України воює полк ім. Кастуся Калиновського.