UA / RU
Підтримати ZN.ua

З дня теракту в Оленівці минуло 40 днів. У Києві вшанували пам’ять загиблих українських захисників

Учасники акції не лише пом'янули загиблих, а й закликали світову спільноту розслідувати цей злочин.

© Аліна Смутко / Суспільне
© Аліна Смутко / Суспільне
© Аліна Смутко / Суспільне
© Аліна Смутко / Суспільне
© Аліна Смутко / Суспільне
© Аліна Смутко / Суспільне

У вівторок, 6 вересня, минуло 40 днів з дня, коли російські окупанти здійснили теракт в Оленівській колонії, жорстоко та підступно вбивши 53 полонених українських захисників. Ввечері у Києві на Софійській площі вшанували пам'ять загиблих бійців. Фоторепортаж звідти опублікувало «Суспільне».

Люди запалили свічки та на колінах вшанували пам’ять загиблих українських військових. На бруківці вони виклали свічками OLENIVKA AZOV. У декого з присутніх у руках були плакати із «закривавленим» написом Olenivka та закликами врятувати захисників «Азовсталі».

Читайте також: Масове вбивство "азовців" в Оленівці: ООН пояснила, чому не розслідує трагедію

Серед присутніх була дружина командира полку «Азов» Дениса Прокопенка Катерина Прокопенко. Вона розповіла, що з травня не може зв’язатися з чоловіком та не знає, де він перебуває. У російських ЗМІ повідомляють, що Денис Прокопенко утримується у Москві, але підтвердження цієї інформації немає.

«Червоний Хрест не залучений до його пошуку, наскільки я бачу. Тому що постійні відповіді на мої листи "ми в процесі". Хоча вже три місяці пройшло. Як можна три місяці бути в процесі і не мати якоїсь відповіді для мене? Хоча б непублічну, надайте мені хоч якусь приватну інформацію, як у нього зі здоров'ям, чи немає тортур», – сказала Катерина Прокопенко.

Читайте також: ГУР про теракт в Оленівці: РФ намагалася дискредитувати постачання високоточних HIMARS

Катерина Проокопенко наголосила на важливості якнайшвидше розслідувати всі обставини трагедії в Оленівці, коли українських захисників фактично спалили живцем.

«Ми не бачимо жодних зрушень в розслідуваннях, жодних списків, жодних взагалі кейсів, що допомогло б нам зрозуміти, що там відбулось. Ми знаємо, що там відбулося, але немає фіксації документальної. Ми пишемо листи кожен день в усі міжнародні інституції, в усі країни, щоб долучилися до розслідування, щоб тиснули на Росію, щоб повернули тіла, щоб надали списки підтверджені, щоб допомогти пораненим, повернути поранених, – сказала вона. – Вони кожен день під загрозою, особливо "Азов", тому що ми знаємо, що якщо вбили "Азов", що їм тепер забороняє зробити це знову? У них розв'язані руки. Там нічого не діє, жодна конвенція, жодне право, нічого. Ми боїмося, щоб цього знову не сталося».

Читайте також: Захисників в Оленівці могли підірвати з допомогою вогнемета

Нагадаємо, у ніч проти 29 липня на території колишньої виправної колонії в смт Оленівка на тимчасово окупованій території Донецької області пролунав вибух. Тоді була знищена будівля, де утримували українських військовополонених. Загинули 53 українські військові, 130 отримали поранення. 

Росія намагалась звинуватити Україну в обстрілі колонії, але все свідчить, що теракт влаштували окупанти і фактично живцем спалили українських героїв. Це – провокація та черговий воєнних злочин РФ.