UA / RU
Підтримати ZN.ua

З часом УАПЦ може об'єднатися з УПЦ КП в тій чи іншій формі

Втрата двох ключових гравців релігійного поля України сильно відбилася на церкви.

Не зважаючи на існуючі нині розбіжності між УАПЦ та УПЦ КП, їх об'єднання в тій чи іншій формі - справа часу, пише в статті DT.UA журналіст, експерт з питань релігії Катерина Щоткіна.

"Питання лише в тому, як це відбудеться. Буде це стихійне "приєднання частинами" - переходи приходами з УАПЦ в УПЦ КП, поки від УАПЦ нічого не залишиться. Чи з ініціативи влади - місцевої або навіть центральної. Чи УАПЦ збереться на останніх силах і зробить цей крок принаймні таким, що запам'ятається. У неї все ще є для цього прихований резерв - можливе об'єднання з УАПЦ(о) на чолі з архієпископом Харківським Ігорем Ісіченком. Це об'єднання навряд чи допоможе УАПЦ надовго втриматися на плаву. Але принаймні додасть їй трохи ваги в можливих переговорах із УПЦ КП", - зазначає автор.

Ворожнеча між УПЦ КП і УАПЦ почалася з їх першого об'єднання, а точніше створення УПЦ КП "на базі" УАПЦ, яке коштувало автокефальної церкви цілісності. Весь подальший час їх взаємовідносин будувалася за принципом "не забудемо, не пробачимо". Разом з тим, УПЦ МП також не втрачала можливість вбити клин між церквами, щоб перешкоджати їх об'єднання.

"Однак останній рік змінив усе. Зрушення в житті цілої країни і самі собою не могли не позначитися на церкві. Та й у самій церкві природно настав час зміни еліт. За останні півроку релігійне поле України втратило двох ключових гравців - людей, котрі визначали сам вигляд цього поля. Влітку не стало митрополита Володимира, тепер - митрополита Мефодія", - додає Щоткіна.

Разом з тим, УАПЦ підійшла до зміни предстоятеля в такому стані, що найбільшою проблемою для неї стає не зміна кадрів, а питання фізичного виживання.

"На нинішньому суспільно-політичному тлі приєднання осколків УАПЦ до УПЦ КП буде сприйняте як щось саме собою зрозуміле: українська церква має нарешті дооформитися, суперечності - канути кудись глибше, і "українське православ'я" можна буде зі спокійною душею протиставити "московському". На що вже готове суспільне (а можливо, готується й державне) замовлення", - підсумовує експерт.

Подробиці читайте в статті Катерина Щоткіної "Від часу особистостей - до часу стратегій" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".