UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС постачає зброю до Африки з допомогою українських підприємств - OCCRP

Україна виступає посередником у поставках зброї до країн Африки і Близького Сходу.

Європейські виробники зброї поставляють свою продукцію до країн Африки і Близького Сходу, використовуючи в якості посередників оборонні підприємства України, повідомляє Проект по викриттю організованої злочинності та корупції (OCCRP) з посиланням на наявні в його розпорядженні документи.

Повідомляється, що в 2015 і 2016 роках український державний експортер озброєнь "Укрінмаш" підписав угоди з клієнтами в Уганді і Бурунді щодо продажу 59 амфібійних броньованих патрульних машин.

Згідно з документами, транспортні засоби вартістю не менш 4,1 млн доларів були придбані в Польщі, державі-члені ЄС, регульованій строгими правилами експорту зброї. Вони були частинами відправлені до України, а потім 45 з них були експортовані до Східної Африки через Об'єднані Арабські Емірати.

"Іншими словами - як брудні гроші, що проходять через ряд рахунків - машини були відмиті, щоб приховати їх походження, маршрут і пункт призначення", - відзначають в OCCRP.

Документи показують, як українська влада та компанії зробили Україну ключовою ланкою в мережі, яка направляє зброю радянського зразка з Європи до Африки і Близького Сходу. Багато з цих видів зброї виробляються в країнах, які є членами ЄС, говориться в журналістському розслідуванні.

У більше ніж тисячі сторінок документів йдеться про участь у незаконній торгівлі зброєю приватної інтернет-компанії "Техімпекс", яка ремонтує, модернізує і реалізує військову техніку, а також пов'язаної з нею британської компанії S-Profit. Разом вони укладають угоди, які в разі реалізації можуть обходити ембарго ЄС на продаж зброї Судану і Південному Судану.

У документах є інформація про контракти, кореспонденцію, фінанси і замовлення компанії, які демонструють, що "Техімпекс" працює з державними українськими експортерами озброєнь, в тому числі з "Укрінмашем", а також з Державною службою експортного контролю, заявляють в OCCRP.

Згідно аналізу OCCRP, "Техімпекс" займався, щонайменше, 26 угодами щодо озброення на загальну суму 29,5 млн доларів в 2015 і 2016 роках. У цій сумі є мільйони, зароблені в рамках схеми відмивання зброї.

"В основі експортної угоди лежить лазівка в законах України, яка дозволяє видалити джерела і призначення зброї, яка переміщається по світу, з документів", - повідомляють журналісти Проекту по викриттю організованої злочинності та корупції.

Відмічається, що документація "Техімпекс" демонструє як компанія служить "пральною машиною" для зброї і деталей, вироблених у Польщі, Словаччині, Молдові, Болгарії, Угорщині, Румунії, Боснії і Герцеговині. Також в документах йдеться про те, що компанія продавала зброю на ринки Африки, Близького Сходу і Азії, зокрема, в Ефіопію, Корею, Чад, ОАЕ і Уганду.

Читайте також: Пентагон залучав українських підрядників для поставок зброї до Сирії, – розслідування

Раніше міжнародна організація Amnesty International оприлюднила доповідь, згідно з якою Україна була однією із сторін контракту на постачання зброї до Південного Судану. Згідно з доповіддю, однією із сторін договору також виступала компанія, зареєстрована у Великобританії, що суперечить забороні ЄС на постачання зброї до цієї країни. З боку України діяла компанія "Укрінмаш" - дочірнє підприємство компанії ГК "Укрспецекспорт".

У свою чергу "Укрінмаш" спростував поставки зброї до Південного Судану. Представник компанії відзначив, що опубліковані Amnesty International документи не підтверджують факту поставки.