UA / RU
Підтримати ZN.ua

ЄС додатково надасть 20 млн євро на підтримку постраждалим від війни на Донбасі

Більше половини коштів нового гуманітарного пакету призначено для осіб, що проживають в окупованих районах Сходу України.

Євросоюз виділить ще 20 млн євро для допомоги особам, постраждалим від конфлікту на Сході України, заявили в Європейській комісії в контексті запланованого на найближчі дні робочого візиту до Києва делегації комісії ЄС з питань гуманітарної допомоги та врегулювання криз.

Як уточнили представники Євросоюзу, Єврокомісія планує збільшити гуманітарну допомогу Україні і сусіднім країнам, які надали притулок особам, залишившим населені пункти Донбасу у зв'язку з військовими діями.

Новий пакет допомоги дозволить ЄК збільшити свої можливості з надання допомоги найбільш вразливої частини населення, що потерпіло від конфлікту на Сході України: як у безпечних районах України, так і на непідконтрольних Києву українських територіях. Більше половини коштів (55 відсотків), при цьому, призначені саме для жителів окупованих районів Донецької та Луганської областей.

Читайте також: ОБСЄ закликала сторони конфлікту в Донбасі відійти далі від лінії розмежування

Раніше надати допомогу українським переселенцям з Донбасу зголосилася Норвегія, яка надала Україні 40 мільйонів норвезьких крон (близько $ 4,6 млн) в якості гуманітарної допомоги. Ще одна скандинавська країна - Швеція 16-го березня збільшила власну гуманітарну допомогу Україні на 3,2 млн євро, в загальній вартості виділивши для неї 14 млн євро.

Згідно заяви Президента України Петра Порошенка, в листопаді минулого року ЄС надав українським переселенцям більше 100 млн євро гуманітарної допомоги.

За станом на 1 лютого цього року, кількість зареєстрованих переселенців В Україні перевищила 1 млн 700 тисяч осіб. Між тим, офіційна цифра дуже занижена - вважають волонтери.Детальніше про становище переселенців в Україні читайте у статті Не помічати - простіше. Влада перевірить переселенців Оксани Онищенко для тижневика "Дзеркало Тижня. Україна".