UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: У США з’явився страх, що чим довше триває війна, тим більше Україна втратить

Захід постачає українській армії не достатньо зброї, щоб вона могла піти в наступ і перемогти, тому деякі аналітики почали говорити, що затяжна війна може закінчитися для України ще більшими територіальними втратами.

Минулого тижня на саміті НАТО в Мадриді президент США Джо Байден хвалив єдність союзників. Російський автократ Владімір Путін «думав, що він може зламати трансатлантичний альянс», - сказав американський лідер журналістам, наголосивши, що вторгнення Росії в Україну лише гальванізувала Захід і спровокувала неминуче розширення НАТО в Скандинавії.

«Ми будемо триматися України. І весь альянс буде підтримувати її стільки, скільки буде потрібно, щоб переконатися, що вона не зазнає поразки», - сказав Байден.

Це була заява про наміри і зобов’язання перед урядом в Києві, яка перегукувалася з позицією європейських партнерів. Однак, його твердження містили приховане питання без відповіді: США і союзники може й роблять все, що можуть, щоб не дати Україні впасти, але як щодо сприяння українській перемозі? Про це пише Washington Post.

Адміністрація Байдена і європейські союзники вже передали Києву військову допомогу на мільярди доларів. Вони скупили боєприпаси і техніку радянських часів, які найкраще відповідають українським можливостям, забезпечили необхідною тактичною зброєю на зразок протитанкових ракет Javelin, а також пришвидшили модернізацію української армії за допомогою передових артилерійських і ракетних систем. Захід також створив великий економічний тиск на Росію за допомогою санкцій. Але деякі чиновники в Києві і Вашингтоні стверджують, що всього цього не достатньо. 

Вже кілька місяців з України і східноєвропейських країн надходить простий сигнал: дайте українській армії зброю, а точніше більше зброї. Вони критикували затримки у поставках і наполягали на тому, щоб Захід збільшив кількість техніки, ніж зараз надходить. Президент Володимир Зеленський нещодавно сказав, що західна артилерія нарешті «почала потужно працювати» на користь української армії, знищуючи російські склади зі зброєю й пальним. Але Україні все ще бракує передових систем ППО для захисту українських міст від російських ракетних ударів. І закупка таких систем займає більше часу.

Читайте також: Чому НАТО не дає Україні зброю

Попри те, що вторгнення викрило заржавілість і відсталість кремлівської воєнної машини, Україна все ще поступається ворогу у кількості озброєння і солдатів на багатьох фронтах, особливо на півдні і сході, де Росія продовжує захоплювати все більше території. Російські сили повільно, але поступово просуваються вперед на Донбасі, окупація якого була проголошеною метою Кремля від самого початку.

«Вони масово використовують артилерію. І, на жаль, ворог користується десятикратною вогневою перевагою. Але попри все, ми продовжуємо тримати наші позиції. Кожен метр української землі политий кров’ю, і не лише нашою, а й кров’ю окупантів», - сказав головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний.

Російські успіхи і важкорозв’язна природа конфлікту змушує спостерігачів у США непокоїтися.

«У зовнішньополітичних колах Вашингтона мало хто хоче підштовхувати Київ до поступок на користь Росії. Але водночас вони бояться, що чим довше буде тривати війна, тим більше Україна втратить. Деякі республіканці-яструби критикують Байдена, стверджуючи, що зусилля, націлені лише запобігти українській поразці, можуть бути рівнозначними поразці», - йдеться в статті.

«Якщо надавати зброю лише в таких кількостях, щоб битви зайшли в глухий кут, виникає не хороша ситуація і вона буде мати наслідки. Ми або беремо участь в цьому, або ні. Якщо ми беремо участь, ми повинні надати все необхідне для перемоги», - сказав сенатор-республіканець Джеймс Ріш.

Перемога буде означати, що Росія буде принижена. Еліот Коен з Школи передових міжнародних досліджень Університету Джона Хопкінса писав у статті для The Atlantic, що метою США повинна стати поразка Росії. А це означає, що потрібно зламати її плани захопити ще більше української території, розбити її армію і зробити все це публічно й однозначно, а отже принизливо. Для аналогії Коен пригадав про жорстоку логіку мафіозних війн часів Аль Капоне. За цією логікою, потрібна ескалація заходів, які фундаментально ослаблять Росію і позбавлять її можливості дати відповідь. Але Путін з задоволенням теж вдається до такої риторики.

«Ми не відмовляємося від мирних переговорів, але ті, хто це роблять, повинні знати, що чим довше це триває, тим важче буде домовлятися», - сказав Путін у четвер.

Вже традиційно він виставив російську війну проти України як опосередкований конфлікт з НАТО.

«Ми чули багато разів, що Захід хоче битися з нами до останнього українця. Це трагедія для українського народу, але, схоже, все йде до того», - додав російський автократ.

Читайте також: Війна Заходу до останнього українця: у Зеленського відповіли на заяву Путіна

Деякі аналітики в США переконані, що оскільки Путін веде власну гру на межі у битві проти України, а також через те, що відкат російських завоювань буде вимагати набагато більших зусиль з боку Заходу, США і НАТО потрібно подумати про пошуки виходів і добитися перемир’я.

«Влада в Києві і її західні партнери повинні прийняти жорстоку реальність, що дипломатія і перемир’я через переговори може бути єдиним способом не допустити, щоб ще більший шматок української території потрапив під контроль Росії», - сказав полковник Армії США у відставці Деніел Девіс, який часто дає коментарі Fox News.

Для Києва таке перемир’я неприйнятне. Українські чиновники наполягають, що це війна за виживання. І кінцева мета - це повернення контролю над усіма територіями включно з анексованим Кримом. Але у Вашингтоні є впливові члени Республіканської партії, а також менш впливові «ліві» політики, які стверджують, що затяжна війна в Україні відволікає від пріоритетів США вдома і за кордоном, зокрема від необхідності протистояти Китаю. 11 республіканців в Сенаті і 57 в Палаті представників проголосували проти виділення пакету допомоги Україні на 40 мільярдів доларів у травні. Сенатор Джош Хоулі сказав тоді, що такі витрати «не в американських інтересах» і дадують Європі «халяву».