UA / RU
Підтримати ZN.ua

WP: Головна перевага ЗСУ над армією Росії - це українська військова культура

Проблеми російської армії старі, як світ, і Москва не зможе їх виправити у найближчому майбутньому.

Війна в Україні ще далека від завершення. Але українська перемога над армією Росії у битві за Київ була епічною і прославиться на століття. Її будуть згадувати поруч з розгромом Іспанської Армади у 1588 році, битвою за Йорктаун 1781-го, битвою при Ізандлвані у 1879-му, Цусімською битвою 1905-го і битвою при Дьєнб’єнфу в 1954 році. Простіше кажучи, на рівні з кожною сутичкою, в якій менша сила перемагала більш могутнього супротивника.

Як Україні вдалося вигнати армію Росії з передмістя Києва, хоча до початку російського вторгнення була поширена думка, що українська столиця буде захоплена за кілька днів?

Про це на сторінках Washington Post пише американський військовий історик і журналіст Макс Бут. Він вказує на те, що велику увагу до себе привернули всі ті зразки передового озброєння, які Захід передав українській армії. Зокрема, протитанкові системи Javelin і ракети Stinger. Але в Росії теж є новітнє озброєння. Реальна українська перевага криється у військовій культурі, яка, звісно ж, відображає відображає культуру суспільства загалом.

Всі численні недоліки армії Росії були жорстко виставлені на показ під час цього не спровокованого вторгнення в Україну. Серед корумпованість, жорстокість, низька мораль, погане планування, провальна логістика, погана розвідка і відсутність координації між підрозділами. Командування надто централізоване. А молодші офіцери і сержанти не проявляють жодної ініціативи. Це не нові проблеми. І Москва навряд чи зможе їх вирішити найближчим часом. В статті The Economist 1854 року пояснюються причини ранніх поразок Росії у Кримській війні, яка теж, до речі, пройшла на території України. Але якщо її прочитати зараз, може скластися враження, що вона описує сучасні невдачі російської армії.

Читайте також: Війна Росії проти України: які уроки винесе світ

Дві уразливості армії Росії, на які The Economist вказав ще 168 років тому, особливо вирізняються. Перша: «Російська армія часто існує лише на папері. Полковники й офіцери комісаріату напряму зацікавлені в тому, щоб в книгах були якомога більші цифри, а на полі битви - якомога менша кількість солдатів. Оскільки вони кладуть собі в кишеню зарплати і пайки різниці між цими цифрами». Друга: «Прості солдати не люблять свою професію і не зацікавлені в цілях війни». А все тому, що зазвичай російський рядовий був хлопцем, якого «відірвали від сім’ї й рідної землі, муштрують батогами, офіцери його занехаяли, його годують чорним хлібом, якщо годують взагалі, він завжди без будь-яких зручностей і дуже часто взагалі без чобіт». The Economist пов’язував ці патології з «неадекватністю деспотичної влади». Видання зауважувало, що «шахрайство, хабарництво і спекуляції пронизують офіцерський склад», а повага до правди «не входить в російський характер».

Як кажуть, що посієш, те й пожнеш. Сучасний читач може відкинути ці рядки, вирішивши, що «національний характер» Росії лишається незмінним впродовж століть. Але решта старого аналізу The Economist теж релевантний і досі. Це можна пояснити тим, що Росія майже всю свою історію була під владою жорстокої і корумпованої диктатури. І зараз це не змінилося.

Недоліки державного управління можуть пояснити погані російські успіхи в кожному конфлікті. Росія програла у Кримській війні (1953-1856 роки), а також в Російсько-японській війні (1904-1905), Першій Світовій війні (1914-1918), війні в Афганістані (1979-1989), а також в Першій Чеченській війні (1994-1996). Головні російські перемоги - у Наполеонівських війнах і в Другій світовій війні - були здобуті, лише якщо ворог був досить дурним, щоб розпорошити свої сили на російській території, або за підтримки союзників з Заходу.

Читайте також: The Atlantic: Війна в Україні дійшла до вирішального для всієї Європи моменту

Армія України довгі роки страждала від тих же проблем, що і російська. Але після 2014 року ЗСУ і держава реформувалися за західним, демократичним зразком. Politico зауважує, що західна підготовка українських військових, а також їхній власний бойовий досвід, здобутий на Донбасі за останні 8 років, призвів до відмови від старої радянської вертикалі командування, яка паралізує армію Росії. Натомість з’явилося «нове покоління командирів невеликих бойових груп і офіцерів, які здатні мислити й діяти незалежно».

Росія, швидше за все, зможе стягнути сили для нового наступу на Донбасі, хоч це й займе час. Але вона не зможе змінити свою програшну військову культуру. Саме тому, на думку Бута, Україна переможе у війні, якщо Захід забезпечить її потрібним озброєнням і набоями.