UA / RU
Підтримати ZN.ua

Втрата паспорта: як діяти, щоб відновити документ

Рекомендації дав юрист.

Через війну, яку розв'язала Росія, багато українців були змушені покинути свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами (ВПО). Під час евакуації бувають випадки, коли люди гублять паспорти. Юрист та адвокат Ростислав Кравець розповів Фактам.ICTV, що робити, щоб відновити документ

Що робити при втраті паспорта

Кравець пояснив, що якщо ви зрозуміли, що загубили паспорт громадянина України чи у вас його викрали, необхідно негайно звернутися до органів Національної поліції та повідомити про це.

Читайте також: Закордонний паспорт: чи можна оформити його дитині без прописки

«Це допоможе надалі оскаржити будь-які угоди, які зловмисники можуть укласти з вашим втраченим паспортом, та захистити свої банківські рахунки. Поліція внесе ваш документ в Реєстр втрачених паспортів», – сказав він.

При втраті паспорта необхідно:

Заяву також можна подати у будь-якому центрі надання адмінпослуг (ЦНАП), але за умови, що там є технічна можливість оформлення біометричних документів, або Паспортному сервісі. Там мають видати тимчасове посвідчення.

Які документи потрібна для відновлення паспорта

Щоби відновити паспорт, до підрозділу ДМС України необхідно подати пакет документів:

Кравець додав, що процедура відновлення паспорта громадянина України займе від 1 до 2 місяців.

«Це залежить від того, де громадянин України отримував свій паспорт: на підконтрольній чи непідконтрольній Україні території», – пояснив він.

Читайте також: Оформлення документів: як одночасно отримати паспорт та номер платника податків

Як підтвердити особу, якщо паспорт був виданий на непідконтрольній території

Українців, які отримували паспорт на непідконтрольній Україні території (починаючи з 2014 року), немає в електронній системі Єдиного демографічного реєстру. Відповідно, потрібно буде проходити процедуру встановлення особи. Для цього слід підготувати такі документи:

Раніше у Мінреінтеграції розповіли, хто може бути свідком при проведенні процедури встановлення особи.