UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступна кампанія 2021 розпочалася. Як обрати університет, подати документи та потрапити на бюджет

Є й поради для тих абітурієнтів, які ще не визначилися зі спеціальністю і університетом

1 липня в Україні розпочалася вступна кампанія до закладів вищої освіти (ЗВО). Абітурієнти зможуть створити власні електронні кабінети на сайті Єдиної державної електронної бази.  Сам процес подачі документів розпочнеться дещо пізніше, 14 липня. 

Коли та до скількох закладів вищої освіти можна подавати документи? Що таке електронний кабінет абітурієнта та як у ньому зареєструватися? Як потрапити на бюджет та як вступити до українського ЗВО абітурієнтам з Криму та окупованої території Донецької та Луганської областей? ZN.UA зібрало відповіді на найбільш розповсюджені запитання абітурієнтів та їхніх батьків щодо переліку необхідних документів, термінів та умов вступу до вищих навчальних закладів країни, а також рейтингу найкращих ЗВО. 

Основні дати вступної кампанії 2021

З 1 липня вступники можуть створити електронний кабінет та завантажити туди сертифікат зовнішнього незалежного тестування (ЗНО) та український атестат про повну загальну середню освіту. А от безпосередньо подати документи до обраного закладу вищої освіти можна буде з 14 липня.

Якщо абітурієнт не матиме творчого конкурсу, подання заяв триватиме до 23 липня. Натомість ті, кого очікує співбесіда, вступні іспити чи творчі конкурси, мають подати документи не пізніше 16 липня.

Вступні іспити та творчі конкурси триватимуть з 1 до 13 липня включно. Також у період з 14 до 23 липня можуть проводитись додаткові ceciï іспитів, творчих конкурсів для вступників.

Результати вступної кампанії ЗВО оприлюднять не пізніше 28 липня. Зарахування вступників проводитиметься 9 серпня. Детальніше про все це - на сайті МОН

Що таке електронний кабінет вступника

Диджиталізації позбавила абітурієнтів зайвих клопотів, пов’язаних з особистим поданням  документів до обраних ЗВО.

Віднедавна усі необхідні документи для вступу та персональні дані потрібно подати в електронному вигляді, через сайт, який почав приймати документи з 1 липня.

Якщо раніше абітурієнт уже пробував зареєструватися, саме 1 липня цю процедуру треба буде провести повторно, оскільки дані з попередніх реєстрацій не зберігаються.

Що потрібно для реєстрації електронного кабінету

Щоб створити електронний кабінет, необхідно вказати адресу електронної пошти, яка стане й  логіном для входу. Якщо система виявить співпадіння імейлів-логінів і видасть попередження про це, – необхідно буде вигадати інший логін. Лист-підтвердження для активації доступу до електронного кабінету абітурієнта прийде на вказану пошту протягом години.

Важливо пам’ятати, що для реєстрації в системі не підійдуть електронні скриньки, прив’язані до заблокованих в Україні серверів, таких як mail.ru, yandex.ru, rambler.ru тощо.

Які дані потрібно вказати для реєстрації в електронному кабінеті:

Щоб правильно вирахувати середній бал атестату, можна скористатися калькулятором розрахунку середнього балу. 

Після активації електронного кабінету необхідно буде завантажити/вказати наступну інформацію:

Система приймає файли у форматі JPG (JPEG, PNG) із максимальним розширенням 1 мегабайт. 

Якщо у даних була допущена помилка, виправити її можна буде лише після звернення до навчального закладу, де було зареєстровано першу заявку. 

Де шукати порад щодо відкриття електронного кабінету, якщо самостійно не вийшло 

На цей випадок МОН створило спеціальну відеоінструкцію.

 

Якщо відеоінструкція не допомогла, із цим запитання абітурієнт може звернутися до консультаційного центру будь-якого вищого навчального закладу. 

Скільки заяв можна подавати 

Можна подавати не більше п’яти заяв на бюджетну форму навчання, без обмеження кількості спеціальностей, та до 30 заяв на платну форму навчання (контракт). 

У кожній заяві важливо встановити пріоритетність, від 1 до 5 балів, де 1 – найвища пріоритетність і 5 – найнижча. 

До цього завдання варто підійти зважено, оскільки змінити пріоритетність після подачі заявки  буде неможливо. 

Як потрапити на бюджет

МОН визначив мінімальні прохідні бали, які треба набрати на ЗНО, щоб потрапити на омріяний багатьма бюджет. 

Для вступу на бакалаврат медичного, фармацевтичного та ветеринарного спрямування  необхідно набрати не менше 125 балів.

А от для вступу на такі спеціальності як «Стоматологія», «Медицина» чи «Педіатрія» мінімальні значення кількості балів з другого (біологія, хімія або фізика на вибір) та третього (математика) конкурсних предметів мають бути не менше ніж 150 балів. 

Це правило не розповсюджується на випускників, конкурсний бал яких є вищим за 175 балів. 

На спеціальність «Фармація, промислова фармація» конкурсний бал для вступу не може бути меншим ніж 130 балів. 

Водночас для спеціальностей «Право», «Публічне управління та адміністрування» та «Міжнародні відносини» необхідно набрати не меншим за 140 балів.

Як вступити до ЗВО абітурієнтам з Криму та окупованої території Донецької та Луганської областей

Абітурієнти з Криму та Донбасу можуть вступати до українських «вишів» без ЗНО. Для цього була встановлена система “Квота-2” – кількість пільгових місць державного замовлення для вступників з тимчасово окупованих територій, яка складає не менше ніж 20% загального обсягу державного замовлення.

Щоб вступити до навчального закладу по квоті-2 студент з тимчасово окупованих територій (ТОТ) в одному з освітніх центрів повинен скласти іспити з трьох предметів – українська мова, історія України, предмет на вибір (який вимагає обрана спеціальність).   

Після складання іспиту, абітурієнт отримує документ про базову та повну загальну освіту. Після чого складає профільний іспит в обраному ним закладі вищої освіти.

При цьому, на відміну від решти абітурієнтів, вступаючи за системою «Квота-2», абітурієнт може подати документи лише в один університет і на одну спеціальність.

Оскільки подавати заяву на вступ має особисто сам вступник, спершу йому необхідно звернутися до освітнього центру для отримання запрошення для перетину КПВВ.

Далі на базі освітнього закладу абітурієнт має скласти три іспити та стати студентом. А після  зарахування на бюджетну форму навчання отримати соціальну стипендію.

На іспиті вступнику не знадобиться український паспорт, достатньо буде свідоцтва про народження. Документи для вступу на бакалавра на бюджетній основі прийматимуть до 19 липня 2021 року.

Вступники з ТОТ без ЗНО можуть вступати до будь-якого з уповноважених закладів освіти, де працюють освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна». Всього таких центрів є 195, а повний перелік є за посиланням.

Однак у попередні роки багато абітурієнтів з ТОТ не скористалися квотою-2 і вступали до ЗВО на загальних умовах. Для прикладу, минулого року, пільговими умовами скористалися 2 026 дітей, ще тисячу - вступали на загальних умовах.

Куди скаржитися, якщо під час вступу були порушення

Для скарг або ж консультування з будь-яких питань, що стосуються вступу, необхідно звертатися на гарячу лінію «Вступна кампанія 2021», яка працюватиме до 13 серпня, за безкоштовним телефоном  0 (800) 50-45-70 (пн-чт 9:00-17:00; пт 9:00-16:00; сб-нд вихідний). 

У зазначені терміни прийом та надання відповідей на звернення громадян також буде здійснюватися за електронною поштою vstup2021@mon.gov.ua

Особистий прийом громадян відбувається за адресою: м. Київ, бул. Шевченка, 16, каб. 401 (пн-чт 9:00-17:00; пт 9:00-16:00; сб-нд вихідний). 

Також працює урядова гаряча лінія за телефоном 1545

Урядова гаряча лінія з питань освіти для осіб, з тимчасово окупованих територій АР Криму та м. Севастополя, а також тимчасово окупованої території Донбасу, працює з понеділка до четверга з 9:00 до 18:00, у п’ятницю – з 9:00 до 17:00 за безкоштовним телефоном 0-800-504-425. 

Діти, які перебувають на непідконтрольній території, можуть скористатися каналами зв’язку (+38 098 079 69 73 – Viber, Whatsapp, Telegram; +38 095 200 85 73 – для людей з порушеннями слуху Viber, Whatsapp, Telegram), які також є безкоштовними. 

Питання щодо загальної середньої освіти можна поставити за телефонами (044) 481-47-66,  (044) 481-47-67. 

Технічні консультації з питань реєстрації електронних кабінетів та подання електронних заяв здійснює ДП «Інфоресурс» ( пн-пт 09:00-18:00; сб-нд 09:00-15:00)

У разі виявлення порушень законодавства у сфері освіти також можна звертатись до Державної служби якості освіти України, в якій працює окрема гаряча лінія  за телефонами (044) 236-33-58, (044) 236-34-31.

Раніше ми уже розповідали про українські ЗВО, які потрапили до світових рейтингів з оцінки університетів. До рейтингів Times Higher Education та QS потрапили Харківський національний університет ім. В.Каразіна, Київський національний університет ім. Т.Шевченка, Сумський державний університет, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут ім. І.Сікорського» та Національний університет «Львівська політехніка». 

Ще три українських ЗВО включені до рейтингу Times Higher Education. Серед них Харківський національний університет радіоелектроніки, Львівський національний університет ім. І.Франка, Чернівецький національний університет ім. Ю.Федьковича.

Минулого року найпопулярнішими спеціальностями за кількістю поданих заяв були право (116 тис. заявок), менеджмент (92 тис.), філологія (76 тис.), комп’ютерні науки (63 тис.), середня освіта (62 тис.), економіка (50 тис.), інженерія програмного забезпечення (47 тис.), фінанси, банківська справа та страхування (46 тис.),  психологія (43 тис.), маркетинг (42 тис.).

А для тих абітурієнтів, які ще не визначились зі спеціальністю та університетом, ми радимо послухати Михайла Винницького, людину, яка працює в освітній сфері понад 20 років і знає про освіту все. 

Підготувала Таїсія Алексєєва