UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступ на бюджет: який мінімальний бал необхідно мати

Він залежить від обраної спеціальності.

Через повномасштабну агресію Росії, в Україні змінився освітній процес. Так, вже третій рік поспіль випускники повинні складати національне мультипредметне тестування (НМТ) замість ЗНО. Видання Освіта.ua розповіло, який мінімальний бал мають набрати випускники для того, щоб вступити на бюджет.

Який мінімальний бал потрібно мати для вступу у на бюджет у 2024 році

Відповідно до Порядку прийому на навчання до закладів вищої освіти у 2024 році, для всіх спеціальностей, крім винятків, мінімальний конкурсний бал для допуску в конкурсному відборі буде визначати заклад освіти у своїх Правилах.

Читайте також: НМТ: які гаджети не можна брати з собою на мультитест

Так, конкурсний бал для вступу буде розраховуватись шляхом переведення тестових балів, отриманих за кожен предметний тест НМТ, у рейтинговий бал за 200-бальною шкалою.

Міністерство освіти і науки для вступу на кожну спеціальність для усіх тестових предметів встановило вагові коефіцієнти.

Зокрема, для спеціальностей «Стоматологія», «Медицина», «Педіатрія», «Фармація, промислова фармація» галузі знань «Охорона здоров’я», спеціальностей «Право», «Публічне управління та адміністрування», «Міжнародне право», «Міжнародні економічні відносини», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» конкурсний бал для вступу і на контракт, і на бюджет не може бути менше ніж 150 балів.

Для всіх інших абітурієнтів конкурсний бал для вступу на бюджет на основі повної загальної середньої освіти не може бути меншим, ніж 130 балів. Ця вимога не поширюється лише на дітей загиблих захисників України.

Раніше ми писали, чи скасують НМТ в цьому році для вступу на творчі спеціальності.