UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вступ 2024: що робити, якщо відсутній документ про повну загальну середню освіту

Це стосується абітурієнтів з ТОТ і прифронтових територій.

Війна, яку розпочала Росія, суттєво вплинула і на вступну кампанію в Україні, і на сам освітній процес. Трапляються випадки, коли абітурієнти тимчасово окупованих або прифронтових територій не мають атестату про закінчену середню освіту. В міністерстві освіти та науки України розповіли, як їм діяти в такому випадку.

Читайте також: Вступна кампанія: як учасникам основної сесії НМТ отримати витяг з відомостей результатів

У відомстві пояснили, що якщо документ про повну загальну середню освіту відсутній, для вступу на навчання у ЗВО потрібно скласти річне оцінювання в уповноважених закладах середньої освіти.

Для початку треба подати заяву на вступ через освітні центри «Крим–Україна» і «Донбас–Україна», адреси та контакти освітніх центрів за посиланням.  Ці центри створені на базі закладів вищої або фахової передвищої освіти, куди ви плануєте вступити. Центри працюють з 1 червня до 30 вересня.

Надалі обраний заклад скеровує до прикріпленої школи. Скласти річне оцінювання можна з початку роботи освітніх центрів, але не пізніше трьох днів до завершення їхньої роботи (30 вересня).

Потрібно скласти річне оцінювання з таких предметів:

Що робити, якщо неможливо скласти оцінювання очно

Якщо неможливо бути присутнім для складання оцінювання особисто, то можна скласти як індивідуальну співбесіду з відеофіксацією. Довідку про успішне проходження річного оцінювання освітній центр автоматично отримає від уповноваженого ЗЗСО.

Які документи потрібно подати до освітнього центру після річного оцінювання

Загалом можна подати до п’яти заяв лише через один освітній центр.

Терміни подання заяв у 2024 році:

Якщо вступник отримав рекомендацію до зарахування, то має підтвердити вибір місця навчання. Якщо неможливо зробити це особисто або накласти КЕП, потрібно надіслати на електронну адресу освітнього центру скановані копії відповідних документів.

Нагадаємо, у міністерстві освіти і науки України повідомили про оновлення Порядку прийому на навчання для здобуття ступенів бакалавра, магістра, доктора філософії / доктора мистецтва у 2024 році. Зміни повʼязані із наявною воєнно-політичною ситуацією в країні та враховують основні аспекти щодо іспитів, які необхідні для підтвердження високого рівня знань та навичок вступників.