UA / RU
Підтримати ZN.ua

Встановлення інвалідності: з якими захворюваннями можна отримати І групу

Для цього потрібно пройти МСЕК.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні зростає кількість людей з інвалідністю. Під час воєнного стану для українців спростили процедуру проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК). Видання «Факти Здоров'я» розповіло, як встановлюється інвалідність та з якими хворобами можна отримати першу групу.

Як призначають І групу інвалідності

В Україні система встановлення груп інвалідності базується на медико-соціальній експертизі (МСЕК), яка здійснюється за рішенням територіальних органів Міністерства охорони здоров’я.

Читайте також: Парламентарі пропонують надавати відстрочку від мобілізації не за групами інвалідності, а за конкретними захворюваннями

Фахівці МСЕК проводять оцінку різних аспектів здоров’я та фізичної здатності особи, її можливості до самообслуговування, навчання, працевлаштування тощо.

Серед основних причин, що можуть призвести до встановлення І групи інвалідності, виділяють наступні: хронічні й онкологічні хвороби, травми, вади розвитку, неврологічні та психічні стани, які суттєво обмежують можливості людини.

I групу інвалідності мають право отримати особи, які повністю втратили працездатність і вимагають постійної опіки за різних причин. Це інваліди з дитинства, загального захворювання, праці, а також ті, хто має травми після аварії на Чорнобильській АЕС, бойових дій чи їхніх наслідків.

Читайте також: Кожне третє рішення про інвалідність є сумнівним – Нацполіція

З якими захворюваннями можуть встановити І групу інвалідності

До таких хвороб належать:

Раніше ми писали, який розмір пенсії по інвалідності встановлений в Україні та чи змінився він у цьому році.