UA / RU
Підтримати ZN.ua

Всіх співробітників офісу дитячого омбудсмена скоротили

Останній працівник, який ще залишався в ньому кілька місяців, в п'ятницю залишає відомство.

З сьогоднішнього дня, 17 жовтня, офіс уповноваженого з прав дитини при президентові України зупиняє свою діяльність.

Всі працівники звільнені. Офіційно - за скороченням штату. Неофіційно - під ухвалення закону про люстрацію. Хоча процедура стосується насамперед керівників, а не професіоналів-консультантів, тим більше в сфері захисту прав дітей.

Дитячий омбудсмен Юрій Павленко (який зараз балатується в депутати Верховної Ради від "Опозиційного блоку") подав у відставку ще 20 лютого 2014 року. На його посаду до цього моменту ніхто не був призначений. Служба весь цей час продовжувала працювати під керівництвом Людмили Волинець, яка сьогодні також була звільнена. Дуже шкода, тому що професіонали у сфері дитинства все-таки дуже потрібні. Як показує практика, Минсоцополитики із захистом прав дітей справляється не дуже успішно. Прикладом тому - несвоєчасна евакуація дітей з інтернатних установ на території проведення АТО.

Шкода ще й тому, що професіонали в цій області знадобляться дуже скоро. Адже своїм указом № 811/2014 від 15 жовтня президент Петро Порошенко доручив Кабміну розробити Національну стратегію у сфері прав людини (до яких, безумовно, відноситься і захист прав дітей), із залученням до роботи над нею фахівців в цій сфері.

Людмила Волинець в коментарі ZN.UA пояснила, що в даному випадку мова не йде про припинення роботи уповноваженого з прав дитини і команди щодо його забезпечення в принципі. Згідно з планом реструктуризації адміністрації президента, згадана посада залишається, і підтримувати його діяльність буде відділ з трьох осіб (замість семи раніше).

Однак де-факто після відходу Волинець цей відділ припиняє своє існування. "Є структура, але немає людини", - резюмувала чиновник.

"Коли буде призначений новий уповноважений, я не можу сказати", - зазначила вона, пояснивши, що це питання знаходиться в компетенції президента України.