UA / RU
Підтримати ZN.ua

Все керівництво регіональних управлінь Держгеокадастру відсторонили від роботи

Уряд запланував перевірку відомства.

Очільник Держгеокадастру Денис Башлик відсторонив від виконання обов'язків керівництво всіх регіональних управлінь відомства, повідомив "Урядовий портал". Башлик підписав відповідний указ у зв'язку з перевіркою роботи Держгеокадастру.

"Голова Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Башлик Денис на виконання доручення Кабінету Міністрів України, наказав відсторонити від виконання посадових обов'язків керівників та заступників керівників головних управлінь Держгеокадастру в областях та м. Києві з метою комплексної перевірки роботи органу", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, відомство перевірять на законність розпорядження землями сільськогосподарського призначення держвласності, реєстрації земельних ділянок та розгляду звернень щодо продовження (поновлення) договорів оренди землі сільськогосподарського призначення держформи власності за період 2018-2019 років.

Кабінет міністрів попросив усіх громадян долучитися до реорганізації Держгеокадастру, щоб цей процес був максимально прозорим і результативним.

У листопаді Кабінет міністрів призначив Дениса Башлика новим головою Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру.

14 листопада Верховна Рада в першому читанні 272 голосами ухвалила законопроект щодо ліквідації Держгеокадастру. У документі також йдеться про повернення в управління місцевим громадам земель за межами населених пунктів. Законопроект передбачає, що Держгеокадастр буде позбавлений контролюючих функцій, а функція контролю за самовільне зайняття земель перейде до сільських, селищних та міських рад, за екологічні порушення – до Державної екологічної інспекції, інші контролюючі функції – облдержадміністраціям.

Раніше повідомлялося про те, що Держгеокадсатр планує до кінця поточного року завершити інвентаризацію земель сільськогосподарського призначення державної власності загальною площею 1018,9 тис. га.

Про необхідність термінового реформування аграрного сектора читайте у статті Зої Борисенко "Мораторій на продаж землі: тимчасово-постійне топтання в тупиках недорозвинення" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".