UA / RU
Підтримати ZN.ua

Повістка ще не означає мобілізацію - Рєзніков

Взяття особи на військовий облік не означає її відправку на передову.

В Україні введений воєнний стан та триває загальна мобілізація через військове вторгнення РФ. Військовозобов’язані отримують повістки, але це ще не означає, що людину відправлять на фронт. Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков під час загальнонаціонального телемарафону, пише «Українська правда».

Кого зараз мобілізують в Україні

За словами Резнікова, в Україні наразі відбувається мобілізація осіб, які мають певні особливі спеціальності.

«Проблем із мобілізацією немає, я постійно комунікую з Генеральним штабом, із головнокомандувачем, із начальником Генерального штабу. У нас, по великому рахунку, заповнені всі необхідні позиції. Якщо сьогодні відбувається мобілізація – то по певних особливих спеціальностях», – наголосив він.

Наприклад, за програмою підготовки українських військових у Великій Британії, декілька батальйонів уже проходять там навчання. Для таких відряджень можуть шукати додаткових фахівців, яким бажано знати англійську мову.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть направити на передову без бойового досвіду

Повістка не дорівнює мобілізації

Керівник Міноборони підкреслив, що в Україні немає масових провалів мобілізації. За його словами, територіальні центри комплектації продовжують працювати.

«Коли дається повістка, мова йде не про мобілізацію. Мова йде про те, що деякі люди переїхали, змушено переїхали чи перемістилися в місце проживання і не стали на облік. А вони за законом зобов'язані це зробити», – роз’яснив він.

За словами Резнікова, вручення повісток чоловікам призовного віку означає, що вони мають прийти у місцевий територіальний центр комплектації, показати документ і перевірити, що вони на обліку, у резерві.

«Не всі, скажемо так, доїхали, не всі стали на облік, хоча вони продовжують обліковуватися – або в окупованому тимчасово місці, або переїхали на Західну Україну. Ті вручення – це, в першу чергу, наведеня ладу (з обліком – ред.). Так, деякі центри комплектації ведуть себе за старим форматом», – сказав він.

Міністр наголосив, що особисто категорично заперечує ідею, коли за порушення, ДТП, поведінку в ресторані чи десь вручається повістка.

«Це абсолютно неправильно, це дискредитація – цього не повинно бути», – резюмував він.

Він закликав не вірити фейкам, що нібито непідготовлених мобілізованих новачків кидають «на нуль». Резніков наголосив, що це міфи і складові інформаційної війни РФ.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи вистачає військових на фронті

Відповідно до процедури, військовозобов’язаний у навчальному центрі має пройти повну підготовку від тактичної медицини до поводження зі зброєю, злагодження, забезпечення одягом і системами захисту. Очільник Міноборони підкреслив, що лише після цього, залежно від фаху, чоловік відправляється у підрозділ.

Що таке загальна мобілізація, хто не підпадає під призив, а також де можуть вручити повістку читайте у статті «Мобілізація в Україні: кого призовуть до армії під час війни» на ZN.UA.