UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вручення повістки у СМС: чи має вона юридичну силу

Роз’яснення дав правозахисник.

Через військову агресію РФ в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Правозахисник Олександр Павліченк розповів виданню Telegraf, чи має юридичну силу повістка, якщо чоловік її отримав у СМС.

Юрист наголосив, що як для воюючої держави, в Україні діє надзвичайно ліберальний режим щодо всіх військовозобов’язаних. А щодо повісток по СМС, то тут йдеться про інформацію, яка в принципі не тягне за собою жодних юридичних наслідків.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть обмежено придатну особу повторно викликати на ВЛК

«Тому що особа завжди може сказати, що вона це СМС-повідомлення не отримувала. Ця інформація призначена для особи, щоб з'ясувати, де вона і чи може з'явитися, аби отримати в належний спосіб повістку. Тому що повістка завжди вручається у письмовому вигляді, і ми чітко знаємо, як вона у законний спосіб має видаватися громадянину… Той спосіб (мобілізації – ред.), який Україна демонструє, є надзвичайно ліберальним. Відтак казати, що це якесь порушення чи зловживання правами, як на мене, не видається», – пояснив він

Павліченко пояснив, що в армії є велика кількість різних професій, навіть такі, як водій, кухар. Він додав, що необхідно набрати громадян, які підпадають під мобілізацію, але від початку війни багато людей не проживають у місцях, де вони зареєстровані.

«Тому тут й виникає питання, яким чином інформувати особу про те, що вона має бути хоча б зареєстрована за конкретним місцем проживання і для можливої мобілізації через райвійськкомат. Це абсолютно логічно. За моєю оцінкою, ці правила зараз відпрацьовують в Україні, і вони, повторюю, надзвичайно ліберальні, вони не є репресивними», — резюмував він.

Раніше начальниця пресслужби Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки Марія Левко пояснила, хто та де може вручати повістки військовозобов’язаним.