UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВПО отримуватимуть нову послугу: що вона передбачає

Проєкт розраховано на маломобільних осіб, які потребують догляду.

Мінсоцполітики розпочинає експериментальний проєкт з підтримки тимчасових переселенців пенсійного віку та осіб з інвалідністю.
Цим категоріям переселенців надаватимуться  соціальні послуги стаціонарного догляду і підтриманого проживання за принципом "гроші ходять за людиною".

Для отримання такої послуги необхідно звернутися з письмовою заявою до органів місцевого самоврядування, де зареєстрована чи проживає особа ВПО. Після укладання договору, Фонд соцзахисту перераховуватиме кошти на послуги підтриманого проживання чи стаціонарного догляду людині на картку, а вона вже їх сплачуватиме за місцем надання.

Читайте також: Безкоштовне тимчасове житло: чи можуть його отримати переселенці

Як пояснила заступник Міністра соціальної політики Уляна Токарєва, громадам необхідно підготувати необхідну інфраструктуру для надання послуги, тобто за новим форматом в закладі має перебувати не більше 30 осіб, які потребують стаціонарного догляду. Мінсоцполітики сподівається залучити до розвитку проєкту міжнародних донорів.

Зазначається, що цей проєкт фінансуватиметься з державного бюджету, в 2024 році передбачено 366,8 млн грн. Цих коштів вистачить для охоплення послугою понад 2300 осіб.

Раніше повідомлялося про те, що переселенці з дітьми можуть отримати допомогу від Німеччини.