UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вперше за 13 років президент і перша леді забули про День усиновителя

Зеленський вкотре продемонстрував - чужі діти бувають.

Ні президент, ні перша леді не привітали сьогодні з цим святом людей, які народили своїх дітей серцем. Лише ближче до ночі, близько пів на дев'яту вечора, на сторінці ОП в Facebook з'явилося сухе привітання, що починається з фрази, яка зазвичай звучить з вуст чиновників двічі на рік - 1 червня (День захисту дітей) і 30 вересня (День усиновлення): "Чужих дітей не буває".

"Чесне слово, можливо, краще б це привітання не з'являлося взагалі", - зазначає редактор відділу соціум ZN.UA Алла Котляр.

"Хвалитися нічим. Тому насмішкою в привітанні звучить згадка про указ президента дворічної давності (№ 721/2019) -"створити належні умови для забезпечення права дитини на проживання в сім'ї, підтримки сімей, які виховують дітей-сиріт". У 2020-му українці всиновили 986 дітей, іноземці - 248. І це майже в три рази менше, ніж в 2009-му, коли країна вперше відзначила День усиновлення. Тоді українці всиновили 2381 дитину, а іноземці - 1426.

Не краще йдуть справи і з альтернативними формами влаштування дітей в сім'ю - прийомними сім'ями та дитячими будинками сімейного типу (ДБСТ). У 2020-му перестали функціонувати 288 прийомних сімей, на зміну їм прийшла лише 171. Закрився 61 ДБСТ, створено було 82. Кількість дітей, які виховуються в цих сімейних формах, збільшилася всього на 431 дитину. І не тому, що дітей, які потребують сімейному устрою, в Україні стало менше. А тому що чужі діти бувають. І це сьогодні переконливо продемонстрував президент України і перша леді".

Читайте також: Національне усиновлення в Україні фактично заблоковано

В останні 10 років кількість усиновлень постійно падала і, в порівнянні з 2009 роком, в 2020 році скоротилася в три рази.

Про те, чи стало менше дітей, які потребують сім'ї, і чому офіційна статистика не відображає реальність, читайте в інтерв'ю Алли Котляр з експертом з прав дитини Людмилою Волинець «Хороші історії є. Але не всі їх можна розповісти, - передісторія занадто трагічна»