UA / RU
Підтримати ZN.ua

ВООЗ відкриє в Одесі центр з надання медичних послуг

Сім медичних центрів ВООЗ уже діють у низці міст України.

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила про те, що буде розширювати масштаби своєї місії в Україні щодо забезпечення медичних послуг, які потребують мешканців країни, повідомляє “Голос Америки”.

На додачу до семи центрів, які вже діють у різних містах України, ще один буде відкритий в Одесі.

Керівниця програми ВООЗ з боротьби з кризою в Україні, яка приїхала до Одеси, доктор Дорит Ніцан сказала, що різні лікарі-фахівці, включаючи психологів, будуть надавати допомогу тим українцям, у кого за час війни з Росією розвинулися на цьому ґрунті фізичні та психічні захворювання.

За словами Ніцан, мільйони жителів України страждають зараз від хронічних хвороб і не мають змоги отримати кваліфіковану допомогу. Серед них – онкологічні хворі, чиї ракові пухлини перейшли у більш небезпечну стадію, бо через військові умови не вчасно діагностували.

Також погіршився стан багатьох людей із серцево-судинними захворюваннями, діабетом та багатьма іншими хворобами.

«Через війну люди набувають усіляких недуг, - сказала Доріт Ніцан, - Міни, закладені на дорогах, стають причиною ампутації кінцівок. І, зрозуміло, все це призводить до відчуття страху, скорботи та неясності, які негативно впливають на психічне здоров'я».

При цьому, зазначає вона, медичного персоналу по всій країні не вистачає. Багато лікарів та медсестрів загинули, інші – залишили країну. Ті, хто стали вимушеними переселенцями всередині України, допомагають як можуть лікувати людей у тих місцях, де вони опинилися.

Інша проблема, каже представник ВООЗ, полягає у тому, що до багатьох хворих у зоні воєнних дій просто неможливо потрапити.

“У нас немає доступу до всіх районів. Багато районів під вогнем... Якщо ми не можемо дістатися людей, то ми не можемо і робити нашу роботу. Тому ми просимо [створити] гуманітарні коридори, які дозволять нам подбати про тих, кому потрібна допомога»

Нагадаємо, головлікар країни Віктор Ляшко спрогнозував, що після війни в Україні буде бум онкологічних та інфекційних захворювань.