UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: що може змінити зниження мобілізаційного віку

Роз'яснення дали у ЗСУ.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через агресію Росії. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Але мобілізаційний вік в Україні планують знизити з 27 до 25 років. Голова ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі загальнонаціонального телемарафону «Єдині новини» пояснив, що може змінитися після цього. Про це пише ТСН.

Він зазначив, що зниження мобілізаційного віку чоловіків з 27 до 25 років дозволить збільшити спектр здорових військових у Збройних силах.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи дійсна повістка, яку поклали у поштову скриньку

«З другої сторони, як правило, 25-річні юнаки і старше — це юнаки, які закінчили університети. Це як правило особи, які за останніми програмами закінчували навчання і їм абсолютно легше буде адаптовуватися в армії. Їм буде абсолютно легше стати на посади, скажімо, тих самих операторів безпілотників, працівників в комп'ютерній сфері в армії, бо насправді айті-працівники дуже затребувані», – пояснив він.

Тимочко додав, що молоді та освічені люди потрібні на керівних посадах у війську, у штабах та на логістично-управлінських.

«Це люди сучасні, які добре орієнтуються з комп'ютером, з програмним забезпеченням, це люди, які звикли ще бути в русі, вже себе зреалізували, або почали себе реалізовувати. Чи це змінить мобілізацію? Та ні, не змінить. Все одно, це порівняно невелика кількість людей», – підкреслив він.

За словами Тимочка, мова йде приблизно про 100 тисяч громадян.

«Скільки з них буде придатними – я думаю, ще менше. Бо дехто одружений і має декілька дітей інші є доглядальниками когось там з батьків, може мають інвалідність», – резюмував він.

Нагадаємо, яке покарання може загрожувати особам, які ухиляються від мобілізації.