UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як військовому звільнитися зі служби

Законом передбачені підстави для цього.

З початку повномасштабної війни, яку розпочала Росія, багато сміливих чоловіків і жінок встали на захист країни. Але бувають випадки, коли військовослужбовець не може продовжувати службу і має законні підстави для звільнення.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть мобілізувати людину, що має родича з інвалідністю

Юрист-волонтер гарячої лінії Асоціації правників України щодо допомоги постраждалим від війни Владислав Зайцев розповів про порядок звільнення з військової служби, пише «Українська правда».

Насамперед потрібно подати командиру рапорт та документи, що підтверджують підстави звільнення.

Рапорт має містити наступні відомості:

Строки розгляду рапорту, який подається на звільнення, не передбачені чинним законодавством. Але на практиці він складає близько 1-2 місяців.

Перед звільненням військовослужбовців уточнюються дані про проходження ними військової служби, документально підтверджуються періоди служби, що підлягають зарахуванню до вислуги в календарному та пільговому обчисленні, проводиться розрахунок вислуги років військової служби.

Експерт підкреслив, що на практиці трапляються різні нетипові ситуації щодо звільнення, які підлягають окремому висвітленню. Зазвичай, вони стосуються знову ж таки підстав звільнення.

По-перше, достатньо часто військовослужбовці звертаються з проханням звільнити їх зі служби, зумовлюючи це загибеллю їхніх рідних (батьків, братів) під час виконання останніми бойових завдань. На жаль, така обставина не є підставою для звільнення. Однак, вона має значення при мобілізації особи, адже є підставою для відстрочки від призову.

По-друге, деякі військовослужбовці не погоджуються з рішеннями військово-лікарської комісії в питаннях придатності до військової служби. Якщо ви вважаєте, що рішення військово-лікарської комісії протиправне, і це підтверджується належними медичними документами, ви маєте можливість його оскарження в адміністративному або судовому порядку.

По-третє, подавши рапорт про звільнення з військової служби військовослужбовці чекають місяцями, однак результату не отримують. У разі значної затримки розгляду рапорту, рекомендується подавати скарги до вищого командування або Міністерства оборони України.

Отже, чинне законодавство у повній мірі регулює питання звільнення військових зі служби. У Законі № 2232-ХІІ чітко та зрозуміло описані всі підстави звільнення.

Беззаперечно, є окремі моменти, що потребують додаткового законодавчого регулювання, але вони не руйнують самої структури. Важливим є донесення до військовослужбовців інформації про їхнє право на звільнення та сприяння у його реалізації. Кожен військовий має не тільки обов’язок захищати країну, але й права, зокрема, на звільнення.

Нагадуємо, що з перших днів війни багато сміливих чоловіків та жінок добровільно пішли захищати Україну і уряд ухвалив механізм надання їм статусу учасників бойових дій.