UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: як працівнику підтвердити факт призову

Роз'яснення дали юристи.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабну агресію РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки. Фахівці адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, як підтвердити факт призову роботодавцю.

Експерти пояснили, що відповідно до ст. 172 КК України «Грубе порушення законодавства про працю» заборонено звільняти працівника, якого призвано на військову службу або мобілізовано.

Читайте також: Загальна мобілізація: про які зміни треба повідомити у ТЦК

Призов здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки (ТЦК СП) шляхом вручення повістки на відправку.

 «Бойова» повістка і буде підтверджуючим документом факту призову працівника. Оригінал повістки потрібно пред’явити роботодавцю», – йдеться у повідомленні.

Юристи додали, що ТЦК також повинні письмово повідомляти про призов військовозобов’язаних підприємства, де вони працювали до моменту призову. А при зарахуванні у частину у військовому квитку робляться помітки про військову службу і це також є підтверджуючим документом.

«Громадянам України, які звільняються з роботи у зв’язку з направленням, призовом або прийняттям на військову службу, виплачується вихідна допомога в розмірі двох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня календарного року», – пояснили експерти.

 Додатково люди можуть направлятися на медичний огляд, лікування, зі збереженням місця роботи, займаної посади і середньої заробітної плати.

Які гарантії мають мобілізовані працівники

За словами юристів, гарантіями працівників, призваних на проходження військової служби є збереження за ними місця роботи та посади, яку вони обіймали на момент призову.

«Ці гарантії діють до завершення лікування поранених в ході бойових дій працівників, до повернення працівників із полону», – йдеться у повідомленні.

Увільнення працівника від роботи на час проходження військової служби передбачає виплату з Державного бюджету України відповідно до закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей».

Раніше юрист практики військового права ЮК «Приходько та партнери» Михайло Лобунько розповів, як стати на військовий облік дистанційно та чи можна це зробити за кордоном.