UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи потрібно раз на рік проходити ВЛК виключеним з військового обліку

Роз'яснення дав експерт.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення РФ. Призову підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Всі військовозобов'язані мають проходити військово-лікарську комісію (ВЛК). Адвокат Андрій Карпенко на порталі b2bconsult розповів, чи мають виключені з військового обліку раз на рік проходи медкомісію.

Він зазначив, що відповідно до ст. 37 закону «Про військовий обов’язок і військову службу» визначено перелік громадян, які підлягають виключенню з військового обліку, зокрема визнані ВЛК непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Читайте також: Нові правила мобілізації треба доопрацювати – юрист

«Громадянин, який виключений з військового обліку за станом здоров’я, не є військовозобов’язаним. Повторну ВЛК та медогляд взагалі можуть проходити виключно військовозобов’язані громадяни, які перебувають на військовому обліку», – наголосив Карпенко.

Адвокат пояснив, що до випадків, що не передбачають повторної постановки на військовий облік відносяться:

Людину не можуть повторно відправити на ВЛК, оскільки вона не перебуває на військовому обліку, оскільки виключена з нього, та не підлягає повторному взяттю на військовий облік.

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть вручати повістки у громадському транспорті

«Рішення про визнання непридатним може бути скасоване регіональною ВЛК (а не недійсне) з обґрунтуванням скасування, про що Вас повинні повідомити завчасно, надати рішення про скасування з наведенням підстав», – сказав експерт.

За словами адвоката, необхідно вимагати надання рішення про скасування рішення ВЛК і якщо його не нададуть, людина має право відмовитись від проходження повторної ВЛК.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО щодо проведення перевірки рішень ВЛК від початку повномасштабного вторгнення Росії, які стосуються інвалідності та непридатності до військової служби.