UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть виключити з обліку інваліда з дитинства, який має ваду серця

Роз'яснення дав адвокат.

Через війну, яку розпочала Росія, в Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. В цей період призову підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років, які отримують повістки. Але деяких осіб можуть виключити з військово обліку з певних причин. Адвокат Дмитро Дончак на порталі b2bconsult розповів, чи підлягає виключенню з обліку чоловік, який має інвалідність з дитинства та ваду серця.

Читайте також: У "Резерв+" скоро з'являться функції відстрочки та рекрутингу – Міноборони

Експерт пояснив, що виключення з військового обліку відбувається тільки на підставі відповідної постанови ВЛК (військово-лікарської комісії).

Дончак зауважив, що перелік осіб які не підлягають мобілізації, наведений в законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

«Згідно з пунктом 2 статті 23 вищезгаданого закону, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю. При цьому група інвалідності може бути любою», – пояснив експерт.

За словами Дончака, наявність інвалідності – це 100% підстава для отримання відстрочки, але це не підстава для ТЦК визнати чоловіка непридатним до служби.

«Бо непридатність встановлюється тільки після проведення ВЛК. ВЛК встановлює ступінь придатності до військової служби на підставі порівняння існуючих у вас захворювань з тими захворюваннями, які наявні в Розкладі хвороб Наказу МОУ № 402», – сказав він.

Читайте також: Воєнний стан: що обов’язково має бути в повістці

Адвокат підкреслив, що Розкладі хвороб немає такого захворювання як «вада серця», бо в основному все залежить від ступеня СН (серцевої недостатності).

«До пункту «а» статті 74 належать вроджені вади серця із СН IIА стадії та вище. Стаття 74-а означає непридатність до служби з виключенням з військового обліку. А до пункту «б» статті 74 належать вроджені вади серця із СН I стадії. Стаття 74-б означає обмежену придатність, тобто буде висновок ВЛК «придатний до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони. І нарешті до пункту «в» статті 74 належать вроджені вади серця (крім двостулкового клапана аорти) без ознак СН. Стаття 74-в означає придатний до служби», – пояснив експерт.

Дончак додав, що необхідно подати заяву для отримання відстрочка. До заяви слід прикріпити або довідку до акту огляду МСЕК, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги.

«Після реєстрації заяви - звертається до ТЦК з проханням видати військово-обліковий документ, і проходить ВЛК. Після цього, навіть якщо його не визнають повністю непридатним, то як мінімум він отримає відстрочку від мобілізації», – резюмував він.

Раніше юристка Неля Романенко розповіла, чи можуть мобілізувати, якщо чоловік має шизофренію.