UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть військові виїздити за кордон

Роз'яснення дав експерт.  

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Військовозобов'язаним чоловікам від 18 до 60 років заборонений виїзд за кордон. Військовий юрист, експерт в галузі правового захисту військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань Володимир Савчук розповів АрміяInform, чи можуть виїздити за кордон військові під час воєнного стану.

Чи дозволять військовим виїздити за кордон

В Україні наприкінці вересня до Верховної Ради подали на розгляд "Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей" щодо належного відзначення внеску захисників і захисниць України у забезпечення оборони України, захист безпеки населення та інтересів держави у зв'язку з військовою агресією Російської Федерації проти України".

Депутати пропонують дозволити виїзд військовим за кордон для відвідування своїх родичів терміном не більше ніж на 90 днів без урахування на дорогу. Зараз законопроєкт вивчається у Комітеті Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

За словами Савчука, норма закону щодо виїзду військовослужбовців за кордон дуже позитивна.

Читайте також: Мобілізація в Україні: як отримати дозвіл для виїзду волонтерам і водіям

«Полягає вона в тому, що військовослужбовці (та інші зазначені в цій нормі особи) матимуть можливість відвідати свою сім’ю, побачити дружин та дітей, що гарантовано мало б позитивно вплинути на суспільний настрій», – сказав він.

Експерт наголосив, що українські військові воюють проти окупанта на передовій вже довгий термін, та мають фізичну та психологічну втому.

«Сьогодні є багато військових, в яких дружини з дітьми перебувають за кордоном і вони їх давно не бачили. Це негативно впливає як на військовослужбовців, так і на членів їхніх сімей», – пояснив юрист.

Але Савчук вважає, що вказана норма містить приховані загрози з точки зору її застосування на практиці.

«У будь-якому випадку право надання такої відпустки належить командиру, і поки не будуть чітко прописані правила надання такої відпустки з визначенням чітких критеріїв та параметрів – нововведення не матиме юридичного права», – роз’яснив він.

Читайте також: Військові пенсії: хто може звернутися за перерахунком

Юрист зазначив, що необхідно чітко встановити порядок надання підтверджувальних документів, які є підставою для надання такої відпустки, і випадки, в яких вона може чи не може бути надана.

«Необхідно чітко визначити порядок обліку 90 днів, як фіксується наявність чи відсутність цих 90 днів безпосередньої участі у заходах із забезпечення оборони України, адже невідомо, хто зможе їздити у такі відпустки: ті, хто виконують такі заходи в тилу, чи ті, хто воює на передовій, чи всі військові», – резюмував він.

Раніше повідомлялося, що в Україні військовослужбовці можуть отримати пільги від держави.