UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можуть мобілізувати військовозобов'язаного, якщо його дружина служить у ЗСУ

Деякі чоловіки можуть отримати відстрочку від призову.

В Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через повномасштабне вторгнення Росії. Військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років в цей період підлягають призову. Але деякі особи мають право на відстрочку від мобілізації. Адвокат юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко розповіла виданню «РБК-Україна», чи може отримати відстрочку чоловік, якщо його дружина служить у ЗСУ.

Аніщенко пояснила, що якщо служить дружина, чоловік має передбачене законом право на відстрочку від мобілізації, а також право бути звільненим з лав ЗСУ.

Читайте також: Загальна мобілізація: хто може отримати повістку поштою

«В нашому нинішньому законодавстві немає окремо гендерних військових законів, тому якщо служить дружина, то чоловік має право на відстрочку. Але за умови, якщо вона служить саме в Збройних Силах України. Не у поліції, не в ДСНС. Ці служби також виконують свої обов'язки під час воєнного стану, але це не є підставою для отримання чоловіком відстрочки», – сказала вона.

Адвокатка додала, що бачить не поодинокі випадки, коли родина приймає рішення, спираючись саме на такі обставини: дружина, маючи неповнолітню дитину, іде добровільно мобілізуватися до ЗСУ через рекрутинговий центр.

«Розуміючи при цьому, що її як жінку навряд чи відправлять служити на «нуль». А її чоловік тим часом отримує передбачену законодавством відстрочку від мобілізації. Таким чином він забезпечить їх сімейні права, щоб дитина залишалася з кимось з батьків», – резюмувала Аніщенко.

Раніше адвокатка юридичної фірми «Ілляшев та партнери» Валерія Гудій пояснила, які обов’язки мають жінки після постановки на військовий облік та чи підлягають вони мобілізації.