UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можна виїхати за кордон по внутрішньому паспорту

У деяких випадках це можливо.

Рятуючись від війни, українці виїжджають не лише у більш безпечні регіони, а й за кордон. Юристи Благодійного фонду «Право на захист» розповіли, чи можна зараз виїжджати з країни по внутрішньому паспорту.

Читайте також: У Раді пропонують дозволити виїзд з країни деяким категоріям чоловіків

Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України, перетинання громадянами України державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю, якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

Виїзд за кордон по внутрішньому паспорту на період дії воєнного стану можливий для осіб (жінок, дітей та осіб з інвалідністю), які евакуйовуються із районів ведення бойових дій.

Через гуманітарні обставини та за раніше досягнутими домовленостями з суміжними країнами виїзд за кордон громадян України в умовах дії на території України правового режиму воєнного стану здійснюється за внутрішнім паспортним документом громадянина України. Разом з тим, юристи рекомендують звернутися до компетентного органу країни Євросоюзу в яку планується поїздка та уточнити чи достатньо буде для в'їзду в ту чи іншу країну даного документу.

Також Порядком визначено, що виїзд за кордон дітей, які не досягли 16-річного віку, можливий за наявності паспорта громадянина України або свідоцтва про народження дитини (за відсутності паспорта громадянина України).

Водночас Державна прикордонна служба звертає увагу громадян України, що в окремих випадках під час перебування за кордоном може виникнути гостра необхідність наявності закордонного паспорта, що визначено законодавствами країн, або під час поїздок між різними країнами. Тому юристи радять громадянам України враховувати всі різні ситуації та за можливості оформити собі закордонний паспорт ще до перетину кордону.

Закордонний паспорт можна оформити у будь-якому відділі Державної міграційної служби або посольстві чи консульстві України у країні знаходження.

В застосунку «Дія» є електронна версія закордонного паспорта. Нагадаємо, чи можна виїхати з країни за документами в додатку.