UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи можна відмовитись від повістки

Роз'яснення дали юристи.

Через повномасштабну агресію РФ, в Україні триває воєнний стан. В цей період мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки від 18 до 60 років. Юристи адвокатського об'єднання «Бачинський та партнери» розповіли, чи може чоловік призового віку відмовитися від повістки.

Читайте також: Воєнний стан: чи можуть поновити військового у званні

Чи може військовозобов'язаний відмовитись від повістки

Юристи зазначили, що повістка означає виклик військовозобов’язаного до військкомату з метою виконання правил військового обліку. Найчастіше повістку вручають з метою постановки на військовий облік, оновлення облікових даних, проходження військово-лікарської комісії (ВЛК) та визначення рівня придатності до військової служби.

«У випадку відсутності військово-облікових документів взагалі, застарілих даних у них, неактуальної ВЛК є підставою для вручення військовозобов’язаному повістки на оновлення військово-облікових даних», – йдеться у повідомленні.

Експерти додали, що якщо людина виконала правила військового обліку, нещодавно оновила облікові дані, про що маєте відповідну відмітку та має штрих код для перевірки відповідної інформації в єдиному реєстрі військовозобов’язаних «Оберіг» про наявність відстрочки від мобілізації, то підстав для вручення повістки в такому випадку немає.

«Найкраще у такому випадку пояснити представникам ТЦК та СП, що з моменту останнього візиту до ТЦК та СП облікові дані у вас не змінилися та наразі є діюча відстрочка», – додали юристи.

Без будь-яких негативних юридичних наслідків відмовитись від повістки можуть особи, які були виключені з військового обліку. Вони від моменту виключення з обліку не мають жодного юридичного та правового зв’язку з ТЦК.

Також відмовитися від повістки можна за умов:

Раніше ми писали, чи має відбуватися відеофіксація під час вручення повістки.