UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: чи може виїхати з країни батько, що сам виховує дітей

В цей час виїзд чоловіків за кордон обмежено.

Через війну, яку розпочала Росія в Україні діє загальна мобілізація і оголошено воєнний стан, під час якого більшість чоловіків не може виїздити за кордон. Одним з винятків є особи, що самостійно виховують дітей.

Читайте також: Мобілізація в Україні: чи можуть призвати тих, хто не проходив строкову службу

Державна прикордонна служба України повідомляє, що п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом п’ятим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років.

Таким чином, громадяни України, які самостійно виховують хоча б одну дитину віком до 18 років, мають право виїжджати за межі України за наявності одного з таких документів:

Нагадуємо, державою передбачено низку виплат для військових, що стали на захист нашої країни. Зокрема, військовим призначається щомісячний посадовий оклад, надбавки, доплати та премії, виплати за участь у бойових діях та/або перебування у полоні, оточенні.