UA / RU
Підтримати ZN.ua

Водійське посвідчення: як скласти теоретичний іспит

Роз'яснення дали у МВС.

Українці, які хочуть отримати водійське посвідчення, мають складати теоретичний іспит. Щоб успішного його скласти, важливо приділити увагу підготовці. У Головному сервісному центрі МВС розповіли, як підготуватись до іспиту та що робити, якщо не вдалося його скласти.

Як підготуватись до теоретичного іспиту

У Центрі зазначили, що кандидати у водії мають варіанти, як освоїти теоретичну частину: в акредитованій автошколі чи самостійно.

Читайте також: Обмін посвідчення водія доступний в Дії: які ще сервіси знову працюють

Якщо майбутній водій освоює матеріал самостійно, він повинен вивчити правила дорожнього руху та інші питання згідно Типової навчальної програми підготовки та перепідготовки водіїв.

«Можна скористатися онлайн-тренажером для перевірки знань правил дорожнього руху. Онлайн-тренажер містить всі питання, що будуть на теоретичному іспиті у сервісному центрі МВС. Програма дозволяє вивчати матеріал по темам», – йдеться у повідомленні.

Також можна потренуватися в режимі реального іспиту: дається 20 запитань, які потрібно пройти за 20 хвилин.

Якщо людина дала неправильну відповідь, можна подивитися правильний варіант. Це допоможе краще засвоїти теоретичну частину на конкретних прикладах з екзаменаційних білетів.

Як складати теоретичний іспит

Для цього необхідно взяти талон на складання теоретичного іспиту онлайн через е-запис або в терміналі сервісного центру МВС.

З собою потрібно мати:

«Прийти варто за 15 хвилин до вказаного часу у талоні. Якщо майбутній водій готувався до іспиту за самопідготовкою, про це потрібно повідомити адміністратора», – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Люди з інвалідністю можуть отримати водійські права категорії С1

У Головному сервісному центрі МВС пояснили, що теоретичний іспит проводиться у спеціально обладнаному класі.

«Комп’ютери захищені програмою DLP, що унеможливлює сторонній доступ. Перед початком та протягом іспиту кандидат у водії проходить перевірку за допомогою системи Face ID. У приміщенні встановлені відеокамери. Тому отримати підказку чи підглянути відповідь неможливо», – йдеться у повідомленні.

Майбутній водій має за 20 хвилин дати відповідь на 20 запитань, допускається лише дві помилки.

Як діяти, якщо не вдалося скласти теоретичний іспит

У Центрі зазначили, що наступна спроба скласти теоретичний іспит буде можлива не раніше 10 днів.

«Цей час виділяється для того, щоб кандидат у водії міг краще підготуватися. У майбутніх кермувальників є необмежена кількість спроб для складання теоретичного іспиту», – додали у МВС.

Якщо людина успішно складає теоретичну частину іспиту, вона може звернутися до будь-якого акредитованого навчального закладу та розпочинають практичне навчання. Після успішного складання практичного іспиту в автошколі, майбутній кермувальник складає іспит у сервісному центрі МВС та отримує посвідчення водія.

Раніше ми писали, що в Україні відкрили автошколи для людей з обмеженими можливостями.