UA / RU
Підтримати ZN.ua

Водій, який збив підлітків у Харкові, на момент ДТП був під дією наркотиків

Через це правоохоронці перекваліфікували справу.

Водій позашляховика Toyota Land Cruiser, який напередодні у Харкові збив 13-річних підлітків, на момент ДТП був у стані наркотичного сп'яніння. Про це повідомив речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко.

«Проведено хімічний аналіз сечі водія. На момент ДТП він був у стані наркотичного сп'яніння метадоном», - заявив Чубенко.

Через це справу перекваліфікували на ч.2 ст.286-1 (порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами у стані сп'яніння – ред.) Кримінального кодексу України. До експертизи правова кваліфікація була за ч.2 ст.286 (порушення правил безпеки дорожнього руху чи експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами).

«Нова кваліфікація є новою статтею Кримінального кодексу, яка передбачає суворішу відповідальність саме за ДТП, скоєну у стані наркотичного чи алкогольного сп'яніння», - пояснив Чубенко.

За його словами, прокуратура проситиме заарештувати водія без права внесення застави.

Читайте також: На місці ДТП із підлітками у Харкові збили патрульного

11 листопада, У Харкові, на пішохідному переході автомобіль Toyota Land Cruiser збив тринадцятирічних хлопця та дівчину. Обох постраждалих доправили до лікарні.

Незабаром у МВС повідомили про затримання винуватця ДТП. За словами голови відомства Дениса Монастирського, затриманий раніше притягувався до відповідальності за ст. 309 (незаконне виробництво чи зберігання наркотиків) КК України, але справа була закрита і до суду не дійшла. При цьому винуватець ДТП опинився на випробувальному терміні, оскільки умовно засуджений за крадіжку.

Зазначимо, що в Україні метадон, як і бупренорфін, використовується для замісної підтримуваної терапії (ЗПТ). Препарати приймаються тільки перорально, на відміну від нелегальних опіатів, не містять шкідливих домішок і точно дозовані. Це унеможливлює передозування. ЗПТ – метод лікування осіб з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання опіоїдів.

Докладніше про те, як працюють програми, чому репресивна державна наркополітика негативно впливає на захворюваність, читайте у статті Алли Котляр «Наркозалежні: як допомогти і чи потрібні репресії. Досвід Дніпра».