UA / RU
Підтримати ZN.ua

Визначили склад суду для розгляду по суті "справи Шеремета"

Автоматичний розподіл відбувся ще 9 вересня.

У Шевченківському районному суді Києва 28 вересня відбулося засідання у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Під час засідання визначили склад суду для слухання по суті справи, фігурантами в якій проходять Андрій Антоненко, Яна Дугарь і Юлія Кузьменко, передає "Інтерфакс-Україна".

Так, автоматичне визначення відбулося 9 вересня 2020 року. Відповідно до такого розподілу, основними присяжними стали Григорій Фірсов, Наталія Глоба і Юрій Михайленко.

Запасними присяжними визначені Юрій Федоренко і Людмила Яковенко. Головуюча суддя на засіданні - Оксана Голуб, також у засіданні бере участь суддя Марина Антонюк.

Читайте також: Журналісти дізналися про зв'язки імовірного вбивці Шеремета з ексміністром Клименком

У минулому році керівництво поліції повідомило про те, що у вбивстві Павла Шеремета підозрюють дитячого кардіохірурга і волонтерку Юлію Кузьменко, рок-музиканта і бійця ССО Андрія Антоненка і військового медика Яну Дугарь. За версією слідства, мотивом вбивства була "дестабілізація суспільно-політичної ситуації". Можливих замовників в поліції назвати не змогли.

В рамках слідства журналісти, правозахисники та громадські активісти неодноразово вказували правоохоронцям на помилки в доказовій базі, на якій ґрунтуються звинувачення.

2 липня цього року в Національній поліції заявили про те, що справа Шермета готова до передачі в суд. На початку червня глава МВС Арсен Аваков заявив, що частину матеріалів справи Шеремета вже передали до суду. Зокрема, мова йде про матеріали, де фігурують Яна Дугарь, Андрій Антоненко і Юлія Кузьменко.

Минулого тижня видання «Заборона» опублікувало розслідування про невідому до цього версію вбивства Павла Шеремета. У розслідуванні йдеться про те, що вимушена переселенка з Донецька Марина Мацюк на початку серпня 2016 року, менше ніж через місяць після вбивства Шеремета, звернулася в поліцію і розповіла про те, що журналіста міг вбити її колишній знайомий, уродженець Донецька Максим Зотов. За словами жінки, Зотов зізнався в скоєному через день-два після загибелі журналіста. За даними видання, поліція не зацікавилася її показаннями.

У МВС у відповідь заявили, що Мацюк дійсно розповіла слідчим версію про Зотова, але під час перевірки її свідчення не підтвердилися. Водночас її чоловік Микола повідомив слідству, що у його дружини давній особистий конфлікт із Зотовим.

Пізніше сам Зотов заявив, що йому нібито погрожував колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

Журналіст Павло Шеремет трагічно загинув 20 липня 2016 року в результаті підриву автомобіля. Вибух стався о 7:45 ранку, коли журналіст виїхав з дому і проїхав кілька десятків метрів, на розі вулиць Богдана Хмельницького та Івана Франка в Києві.