UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вітренко в Давосі розповів, як Європа просила не блокувати транзит газу з Росії на тлі війни

Голова «Нафтогазу» пояснив, чому країнам потрібно більш відповідально споживати енергоносії.

Після початку вторгнення Росії в Україну 24 лютого багато країн Європи просили Київ не зупиняти транзит російського газу на Захід.

Про це під час обговорень на Всесвітньому економічному форумі в Давосі розповів голова «Нафтогазу» Юрій Вітренко, відповідаючи на питання про перший день російської агресії.

«Дуже багато країн Європи включно зі Швейцарією отримують російський газ через територію України. І виникла складна дилема. З одного боку російські ракети падають на наші міста. А з іншого - європейські лідери просять не зупиняти транзит російського газу через Україну, щоб ця війна не мала небажаних наслідків», - сказав Вітренко.

Він також розповів, що 21 працівник «Нафтогазу» загинув під час виконання своєї роботи від рук російських військових. Він зауважив, що працівники української компанії намагаються підтримувати енергетичну інфраструктуру в робочому стані під російськими кулями.

Читайте також: В ЄС розповіли, як позбудуться залежності від газу з Росії

«Наприклад, в Херсоні російські військові атакували станцію і вбили частину працівників. Але решта зачинилися всередині на станції, підтримуючи роботу станції. Тому що вони розуміли, що їм потрібно це робити, щоб, знову ж таки, їхні сім’ї далі продовжували отримувати тепло», - розповів Вітренко.

Він також закликав країни більш відповідально споживати енергоносії і не купувати їх у таких країн, як Росія. Вітренко вказав, що в березні ЄС надав Україні мільярд євро допомоги. Але в цей же час країни-учасниці заплатили в десятки разів більше Москві за поставки газу. І ці гроші будуть використані для підтримки війни. Тому, на думку Вітренка, країнам потрібно враховувати геополітичні наслідки, коли вони обирають того чи іншого постачальника енергоносіїв.