UA / RU
Підтримати ZN.ua

Віталій Кличко закликав грузинську владу звільнити Міхеїла Саакашвілі

"Думаю тримати Саакашвілі за гратами неправильно і несправедливо", - написав мер.

Мер Києва Віталій Кличко закликав грузинську владу до звільнення Міхеїла Саакашвілі, про що написано на сторінці в Facebook.

Кличко зазначив, що Саакашвілі для Грузії і для пострадянського простору - особистість історична. Він втілив реформи, які докорінно змінили Грузію і репутацію цієї країни в світі.

"Друзі! У столиці Грузії сьогодні пройшли акції протесту з вимогою звільнити з в'язниці колишнього президента Грузії Михайла Саакашвілі. Він голодує вже 13 днів. (...) Треба знайти законні рішення, щоб його звільнити. Тому що такий розвиток подій - якщо Михайло залишиться в тюрмі - принесе Грузії більше негативу, ніж позитиву. Кажу це як людина, яка любить Грузію і завжди її підтримував ", - написав Кличко.

"Безумовно, на цьому шляху у Міхеїла було чимало помилок. Але не помиляється той, хто нічого не робить", - додав мер.

Читайте також: Стан здоров'я Саакашвілі різко погіршився

Нагадаємо, 4 жовтня Міхеїла Саакашвілі відвідала український консул. Екс-президент Грузії голодує з 2 жовтня, за словами консула, на даний момент його стан задовільний.

Прем'єр-міністр Грузії Іраклі Гарібашвілі дав зрозуміти, що Тбілісі не збирається видавати Міхеїла Саакавшілі Україні, поки він не відбуде тюремний термін, згідно з винесеною йому заочно вироком.

Саакашвілі затримали 1 жовтня напередодні місцевих виборів в Грузії екс-президент вперше за вісім років повернувся в країну. У Грузії він засуджений за чотирма кримінальними справами, політику загрожує шість років в'язниці.

У 2019 році Саакашвілі відновили українське громадянство і на сьогоднішній день є главою Виконавчого комітету реформ України. Президент Володимир Зеленський заявив, що стурбований ситуацією із затриманням Саакашвілі і буде домагатися його повернення.

Міністр закордонних справ Грузії Давид Залкаліані і прем'єр Гарібашвілі висловили впевненість в тому, що затримання Саакашвілі не погіршить відносини двох країн.