UA / RU
Підтримати ZN.ua

Вища освіта вже не буде такою, як раніше, - проректор Харківського університету

Трансформуватися університетам допомагає автономія.

Сьогодні відбувається трансформація системи вищої освіти взагалі і надання освітніх послуг зокрема. І університет йде до цього свідомо, розуміючи, що найближчим часом повернення назад не буде, вважає проректор з науково-педагогічної роботи Харківського національного університету ім. В. Каразіна Анатолій Бабічев.

На його думку, вищу освіта вже ніколи не буде такою, якою була ще минулого року, і це світова тенденція. Зміниться все: попит на вищу освіту зменшуватииеться зокрема і через карантин, а ось боротьба за споживачів освітніх послуг в найближчі роки зростатиме.

З одного боку, великим університетам начебто легше в цих умовах, тому що не у всіх є технології, які можна впровадити в освітній процес, щоб бути привабливими для студентів. Але разом з тим проблема і в тому, що великим закладам вищої освіти складніше змінюватися і адаптуватися до нових реалій. І тут важливим є питання автономії університетів, тому що на місцях видніше, як саме змінюватиметься.

Читайте також: Міносвіти опублікувало алгоритм дій на випадок виявлення Covid-19 у виші

Проректори провідних українських університетів поділилися досвідом подолання викликів пандемії. Детальніше читайте в матеріалі Євгена Сакала «Майбутнє вже настало» в ZN.UA.