UA / RU
Підтримати ZN.ua

Випробувальний термін при працевлаштуванні: скільки може тривати

Роз'яснення дали у Держпраці.

Трудові відносини між працівником та роботодавцем в Україні регулюються відповідним законодавством. Іноді під час працевлаштування працівнику пропонують пройти випробувальний термін.

Фахівці Південно-Східного міжрегіонального управління Державної служби з питань праці розповіли, скільки часу може тривати випробувальний строк на роботі.

Читайте також: Працевлаштування осіб з інвалідністю: яка компенсація є для роботодавців

У Держпраці зазначили, що випробувальний термін при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців. Вони додали, що до випробувального строку не зараховуються дні, коли працівник фактично не працював, незалежно від причини.

Відповідні норми прописані у статті 27 Кодексу законів про працю України.

Під час війни багато українців були змушені покинути свої домівки та стали внутрішньо переміщеними особами (ВПО) або виїхали за кордон. Нагадаємо, як правильно діяти роботодавцю, якщо його працівник змінив місце проживання.

Іноді виникає необхідність розірвати трудові відносини з тих чи інших причин. Раніше ми писали, чи має право роботодавець зі своєї ініціативи розірвати трудовий договір з працівником у період його тимчасової непрацездатності.