UA / RU
Підтримати ZN.ua

Викрадених сиріт з Херсонщини знайшли на фото в інтер'єрах сімферопольського дитбудинку

Журналісти звернули увагу на листи, підготовлені вихователями від імені кількох дітей. 14 листівок було підписано одним почерком, а місцезнаходження сиріт – спеціально замазано білим. 

Візуальне розслідування російського опозиційного видання «Верстка» підтвердило, що російська влада депортує дітей з окупованої Херсонської області до окупованого Криму. 

Читайте також: Окупанти вивезли в Росію близько 100 дітей з інвалідністю з будинку-інтернату на Херсонщині – Генштаб

Журналісти перевірили фотографії, опубліковані на сайті «Усиновлення в Підмосков’ї», на яких зображено 14 дітей віком від двох до п’яти років із Херсонської області в дитячому будинку «Йолочка» в Сімферополі. Вони звернула увагу на листи, підготовлені вихователями від імені кількох дітей молодшого віку. 14 листівок було підписано одним почерком:

"У кожному згадувалося, що дитина, яка звертається до Діда Мороза, приїхала з Херсона. У 10 з 14 таких листів поточне місцезнаходження сиріт не було вказано або спеціально замазано білим полем. У двох листах говорилося, що дитина приїхала з Херсона до Сімферополя, і ще в двох була вказана також назва дитячого будинку. Проте всі 14 дітей було сфотографовано в одних і тих же інтер'єрах дитячого будинку «Йолочка»" – йдеться на сайті медіа. 

Читайте також: Україна намагається розшукати тисячі дітей-сиріт, «розкиданих» війною — Reuters

Цей дитячий будинок-інтернат підпорядкований так званому міністерству охорони здоров’я Криму і спеціалізується на догляді за дітьми із захворюваннями нервової системи, розладами психіки та поведінки, слуху та зору та ВІЛ-інфекцією.

Офіційним дорученням дитячого будинку «Йолочка» передбачено виховання у дітей «у дусі патріотизму», виходячи з того, що «Крим розташований на півдні Росії» та формування «усвідомлення себе як громадянина багатонаціональної Росії».

Читайте також: Правозахисники: У Криму зафіксовано як мінімум 200 адміністративних справ "за дискредитацію російської армії" проти кримчан

Навіть російське фактично прокремлівське видання РИА Новости повідомляло про цей дитбудинок  у 2020 році, йшлося про те, що діти там сильно недоїдають і керівництво дитбудинку нехтує ситуацією, що спричинило втручання колишнього призначеного Кремлем уповноваженого з прав дитини Анни Кузнєцової (попередниці нинішнього уповноваженого з прав дитини Марії Львової-Бєлової). 

Читайте також: До РФ депортували ще 125 українських сиріт із Донбасу

Розслідування вищезгаданого медіа підтверджує, що елементи російської інфраструктури на зайнятих територіях України активно залучені до депортації, як раніше оцінював Інститут дослідження війни, про що це відомство й пише у сьогоднішньому звіті.

Нагадаємо, три дні тому у Бахмуті восьмирічного сироту врятували з-під жорстких обстрілів. А внаслідок останнього ракетного удару по Києву – 5-річна дитина залишилася круглою сиротою.