UA / RU
Підтримати ZN.ua

Використання Росією іранських безпілотників несе загрозу для українських військ - WSJ

РФ вже почала використовувати іранські дрони під виглядом власних

Іранські безпілотники, які почала використовувати Росія можуть завдати значного клопоту українській армії. Про це йдеться у матеріалі The Wall Street Journal.

«Росія завдала серйозної шкоди українським силам за допомогою нещодавно представлених іранських безпілотників у своєму першому широкомасштабному розгортанні іноземної системи озброєння з початку війни», - повідомляє видання з посиланням на українських командирів.

Минулого тижня над українськими бронетанковими та артилерійськими позиціями на північному сході Харківської області почали з’являтися безпілотники з дельтоподібним крилом «Shahed-136», перефарбовані в російські кольори та перейменовані на «Герань-2». Про це повідомив виданню  командир артилерії 92-ї механізованої бригади ЗСУ полковник Родіон Кулагін.

За словами українського командира, лише в зоні дії його бригади іранські безпілотники, які зазвичай літають парами, а потім вражають свої цілі, знищили дві 152-мм самохідні гаубиці, дві 122-мм самохідні гаубиці, а також два броньованих піхотних БТР.

За інформацією Кулагіна, перед нинішнім широкомасштабним використанням «Shahed» минулого місяця Росія провела випробування, вразивши безпілотником 155-мм буксирувану гаубицю M777, поставлену США, а ще один іранський безпілотник вийшов з ладу та був знайдений.

Наразі іранські безпілотники розгорнуті в Харківській області, де 92-га бригада та інші українські сили здійснили цього місяця контрнаступ.

«В інших районах росіяни мають перевагу в артилерії. Тут у них уже немає тієї артилерійської переваги, тому вони почали вдаватися до цих безпілотників», – сказав полковник Кулагін.

Незалежні експерти, які досліджували фотографії останніх уламків безпілотника в Харківській області, стверджують, що це, схоже, Shahed-136, остання еволюція тегеранського дельта-криловидного дрона.

«Shahed-136 може забезпечити Росію «потужною противагою» високотехнологічним системам зброї, таким як пускові установки ракет Himars, які США надали Україні», - зазначив засновник і виконавчий директор Red Six Solutions LLC стратегічної консалтингової фірми Скотт Кріно.

На його думку, присутність Shahed-136 у війні в Україні змінює оперативні плани Києва, адже розмір українського поля бою ускладнює захист від цих дронів.

Кріно сказав, що Shahed-136 можна використовувати ефективно, коли один націлюється на радіолокаційну систему, а другий — на артилерійські знаряддя. Іран також має системи захисту від перешкод, які можуть ускладнити протидію українським силам.

Використання Росією безпілотних літальних апаратів Shahed-136 в Україні є найбільшим розширенням географії озброєнь Тегерана за межі Близького Сходу, де Іран успішно використовував свої безпілотні літальні апарати з метою тиску на Америку та її союзників.

Експерт також вказує на значні недоліки російської програми безпілотників, яка так не змогла зрівнятися з вогневою міццю озброєних БПЛА, що використовує Україна.

Читайте також: Як Росія та Ізраїль зірвали «ядерну угоду» Ірану і США, та як це стосується України

Міністерство оборони Великої Британії в оновленій розвідці від 14 вересня також заявило про високу ймовірність того, що Росія вперше розгорнула іранські безпілотники в Україні. Зазначаючи, що Shahed-136 має заявлений радіус дії 2500 кілометрів, наразі схоже, що Москва використовує ці безпілотники для тактичних ударів поблизу лінії фронту, а не для знищення більш стратегічних цілей у глибині української території.

За словами полковника Кулагіна, іранські безпілотники порівняно малі та літають на дуже низькій висоті, через що українським системам протиповітряної оборони їх важко виявити. Він сказав, що сподівається, що США та їхні союзники зможуть надати Україні більш передові технології боротьби з безпілотниками або втрутяться, щоб зірвати поставки іранських безпілотників до Росії.

У липні радник США з національної безпеки Джейк Салліван попередив, що російські чиновники оборони відвідали Іран, готуючись придбати до кількох сотень іранських безпілотників, у тому числі збройових, у прискорений термін. Тоді міністр закордонних справ Ірану Хосейн Амір-Абдоллахіан у телефонній розмові зі своїм українським колегою спростував цей план і заявив, що Тегеран виступає проти війни з Україною.

8 вересня Міністерство фінансів США заявило, що наклало санкції на іранську компанію Safiran Airport Services за координацію російських військових рейсів, які транспортували іранські безпілотники та супутнє обладнання до Росії, а також на іранські компанії з виробництва безпілотників Paravar Pars, DAMA та Baharestan Kish.

Безпілотники різних типів відіграють важливу роль в українському конфлікті, зокрема тому, що жодна зі сторін не має переваги в повітрі і, отже, не бажає використовувати пілотовані літальні апарати над позиціями противника. Сотні військових і комерційних розвідувальних безпілотників щодня зависають у повітрі вздовж лінії фронту, виявляючи цілі та ведучи артилерійський вогонь.

Україна, як відомо, також має парк безпілотників, озброєних ракетами. Bayraktar TB2 турецького виробництва знищили кілька російських броньованих колон у перші дні війни, а тепер все частіше  використовуються, коли Києву вдалося послабити російську протиповітряну оборону на багатьох ділянках, зокрема завдяки постачанням США Протирадіолокаційних ракет AGM-88 HARM.

І Росія, і Україна також використовують так звані безпілотні літальні апарати-камікадзе, або безпілотні боєприпаси. Російська група «Калашников» розробила саморобний безпілотник, відомий як Kub-Bla, тоді як Україна використовує безпілотники Warmate польського виробництва та Switchblade, які постачають США, а також деякі БПЛА місцевого виробництва. Ці дрони мають набагато менший радіус дії та час польоту, ніж розроблені Іраном безпілотники Shahed, і несуть значно менше корисне навантаження.

Іран став одним із найвинахідливіших у світі розробників бойових безпілотних літальних апаратів, частково шляхом реверсивного проектування американських безпілотних літальних апаратів, які за останні два десятиліття «заблукали» в Іраку та Афганістані та потрапили до іранців.

США та Ізраїль звинуватили Іран у забезпеченні бойовиків від Ємену до Лівану запчастинами, необхідними для розробки власних безпілотників та відповідним навчанням.

Читайте також: Путін у слабкій позиції: чому на зустрічі з ним запізнюються президенти

У той час як адміністрація Байдена місяцями попереджала, що Іран готується надати Росії сотні безпілотників для використання в Україні, США спочатку очікували, що Тегеран поставить безпілотники, здатні нести ракети, а не дрони-камікадзе Shahed.

Майкл Найтс, військовий фахівець аналітичного центру Вашингтонського інституту близькосхідної політики вважає що українські сили зможуть швидко протистояти загрозі, яку представляють іранські безпілотники-камікадзе.

«Безпілотники Ірану виглядають шикарно в Ємені, Сирії та Газі, але їх дедалі більше можна блокувати», – сказав він.

За його словами, Україна має «серйозну протиповітряну оборону і засоби радіоелектронної боротьби, з якими Іран раніше справ не мав».

Ці дрони, додав пан Найтс, «спочатку справляють враження, а потім ефект «шоку» зникає».

Читайте також: Події в Україні ставлять перед світом питання: чи справді Київ виграє? — The Guardian

Нагадаємо, за інформацією командування Повітряних сил України, у росіян можуть виникнути проблеми з іранськими безпілотниками.