UA / RU
Підтримати ZN.ua

Воєнний стан: дані для військкомату можна буде передавати через «Дію»

Це пов'язано з новими правилами військового обліку.

В Україні було прийняті нові правила військового обліку. Кабінет Міністрів України опублікував текст постанови № 1487, якою затверджено Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Читайте також: Загальна мобілізація: що робити, якщо заброньований працівник отримав повістку

Серед нововведень, які були ухвалені, військовозобов'язані можуть передавати дані про себе у військкомат за допомогою «Дія», пише «Апостроф».

Усі військовозобов'язані чоловіки (громадяни України віком від 18 до 60 років) мають право за власним бажанням передавати про себе інформацію до територіальних центрів комплектування (ТЦК) через портал «Дія», наприклад, при зміні місця проживання.

Військовий облік ведеться через Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів, його формують у ТЦК. У реєстрі роблять первинний запис або оновлюють дані про військовозобов'язаних.

У пункті 15 прийнятих правил зазначено, що призовник, військовозобов'язаний чи резервіст може за власним бажанням надати відомості для включення до Реєстру під час формування декларації про місце проживання використовуючи Єдиний державний веб-портал електронних послуг (далі – портал «Дія») за умови запровадження інформаційної взаємодії. Механізм та вимоги до технічного опису сервісу електронної інформаційної взаємодії між «Дія» та держреєстром встановлюються Міноборони.

Використовувати «Дію» можна буде при формуванні декларації про місце проживання, але лише за умови запровадження відповідної інформаційної взаємодії.

Поки що терміни початку роботи цієї функції в «Дії» у постанові не вказуються. Їх має визначити та встановити Міноборони України.

Нагадаємо, у Мінцифри зазначили, що ухвалені зміни не передбачають вручення повісток через «Дію».