UA / RU
Підтримати ZN.ua

Виїзд за кордон: за яких умов його можуть заборонити жінкам

В цей час право на виїзд обмежене для чоловіків.

В Україні триває воєнний стан, під час діє якого не всі громадяни можуть виїхати за кордон. Обмеження стосуються в першу чергу чоловіків. Фахівці «Юридичного порадника для ВПО» пояснили, у яких випадках жінок можуть не випускати за кордон.  

Читайте також: Воєнний стан: чи може виїхати за кордон тимчасово непридатний

Чинним законодавством, зокрема, Законом України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» визначено чіткий перелік підстав для тимчасового обмеження права українців та українок виїхати за кордон.

Так, згідно зі ст. 6 цього Закону громадянкам України може бути відмовлено у виїзді за межі країни у разі, якщо вони:

Там також зазначили, що наявність кредитної заборгованості не є перешкодою для перетину кордону за умови відсутності ухвали суду про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням.

Водночас відповідно до Правил перетинання державного кордону громадянами України додатково до наведених вище підстав українкам може бути заборонено виїзд за межі країни за відсутності документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство (наприклад, паспорта громадянина України для виїзду за кордон, службового паспорта, дипломатичного паспорта тощо).

Також Правилами передбачена заборона на виїзд, якщо жінка є військовозобовʼязаною і в неї відсутні документи, що підтверджують наявність відстрочки.

Нагадаємо, чи може виїхати за кордон чоловік, який супроводжує батька або матір з інвалідністю та що для цього потрібно.