UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відстрочка від призову: чи може її отримати батько дитини з рідкісним захворюванням

Роз'яснення дали експерти.

Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні триває загальна мобілізація та воєнний стан. В цей період мобілізації підлягають військовозобов'язані чоловіки, які отримують повістки. Нещодавно в Україні ухвалили закон про мобілізацію. Адвокати Ірина та Владислав Леонови на порталі b2bconsult розповіли, чи надається відстрочка від призову чоловіку, який має дитину з розладом аутистичного спектра (РАС).

Читайте також: Загальна мобілізація: чи можуть вручити повістку на відправку заброньованому працівнику

Експерти зазначили, що відповідно до абзацу 7 частини першої статті 23 закону "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають призову під час мобілізації та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину, хвору на: тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитину, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність.

Леонови пояснили, що для підтвердження права на отримання відстрочки за зазначеною підставою необхідно мати наступні документи:

Раніше ми писали, чи буде право на відстрочку у чоловіка, який має батьків з інвалідністю.