UA / RU
Підтримати ZN.ua

Відпустка при народженні дитини: хто має на неї право під час війни

Роз'яснення дали у Мін'юсті.

Попри війну, при народженні дитини в Україні передбачені грошові виплати, а також інші соціальні гарантії. Зокрема, працівник може піти у відпустку. Фахівці Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції розповіли, як можна скористатись правом на відпустку при народженні дитини.

Хто може піти у відпустку при народженні дитини

Відповідно до ст. 74 Кодексу законів про працю, громадянам, які перебувають у трудових відносинах з підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, а також працюють за трудовим договором у фізичної особи, надаються відпустки зі збереженням на їх період місця роботи (посади) і зарплати.

Читайте також: Стягнення аліментів: чи можуть їх виплачувати на дитину до 23 років

Так, надання всім працівникам відпустки є реалізацією їх права на відпочинок, що закріплено ст. 45 Конституції України.

«Відпустка є одним з важливих видів часу відпочинку працівників, протягом якого вони не виконують своїх обов’язків за трудовим договором, а збереження за працівниками на період відпустки місця роботи (посади) і середнього заробітку є важливою умовою для реального використання ними відпустки», – йдеться у повідомленні.

Постановою Кабміну від 7 липня 2021 року № 693 затверджено Порядок надання відпустки при народженні дитини, який визначає механізм та умови надання одноразової оплачуваної відпустки при народженні дитини.

У Постанові зазначено, що право на відпустку мають:

Скільки триває відпустка при народженні дитини

В Україні така відпустка надається одноразово тривалістю, що визначається працівником у письмовій заяві про її надання (але не більш як 14 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів) та не пізніше ніж протягом трьох місяців з дня народження дитини.

«Крім того, така відпустка не підлягає грошовій компенсації та поділу на частини», – йдеться у повідомленні.

Фахівці зазначили, що у разі народження двох і більше дітей від однієї вагітності тривалість відпустки не збільшується.

Раніше ми писали, який розмір допомоги можна отримати при народженні другої дитини.